2 jaar geleden ging De Ideale Woning over tot de aankoop van 10 elektrische fietsen in de plaats van 2 nieuwe dienstwagens. De medewerkers van de huisvestingsmaatschappij gebruiken die fietsen voor korte verplaatsingen tijdens de werkuren. Nu worden 5 voertuigen van het wagenpark vervangen door elektrische auto’s.
“De wagens gebruiken we voor de iets verdere dienstverplaatsingen of voor verplaatsingen waarbij materiaal moet meegenomen worden. De ritten met onze dienstwagens lenen zich uitstekend voor het gebruik van een elektrische auto. De afgelegde afstanden per dag vallen binnen hun bereik. De wagens kunnen na de kantooruren opgeladen worden, zodat ze de volgende dag met een volle batterij terug kunnen vertrekken”, verduidelijkt Gert Eyckmans, directeur van De Ideale Woning.
Op de parking van de hoofdzetel in Berchem werden laadpalen geplaatst. Hiervoor waren aanpassingwerken nodig aan de verharding van de parking, alsook voor het doortrekken van de elektrische kabels tot aan de laadpalen. Het is de bedoeling om geleidelijk het volledige wagenpark te vervangen door elektrische wagens.
Naast de aankoop van 5 elektrische auto’s vervangt De Ideale Woning ook 1 bestaande bestelwagen door een exemplaar op CNG. De totale investering voor de 5 elektrische voertuigen (Renault Zoë), de bestelwagen op CNG (Fiat Doblo) en de werken aan de parking bedraagt 150.000 euro. De bestelwagen wordt op een later tijdstip geleverd.
Duurzame woon-werkverplaatsingen
De Ideale Woning zet ook in op duurzame woon-werkverplaatsingen. Samen met het Provinciaal Mobiliteitspunt werd een Mobiscan uitgevoerd. Die gaf aan dat al 44 % van de woon-werkverplaatsingen bij de sociale huisvestingsmaatschappij met de fiets of het openbaar vervoer gebeurt. Dit goede resultaat kan nog beter. Voor de woon-werkverplaatsingen zijn de fiets of het openbaar vervoer voor slechts 2 van de 48 personeelsleden geen haalbaar alternatief voor de auto.Gert Eyckmans: “We gingen bij onze medewerkers na welke maatregelen hen zouden stimuleren om de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken, naast de bestaande zoals fietsvergoeding en volledige terugbetaling van trein-, tram- of busabonnement. We onderzoeken nu of we bedrijfsfietsen met pechverhelping en onderhoud ter beschikking kunnen stellen. We bekijken ook waar we kleed- en doucheruimte kunnen voorzien en hoe we de verplaatsing van en naar het dichtstbijzijnde station of bushalte met de fiets aantrekkelijk kunnen maken voor onze medewerkers. Tot slot nemen we ook thuiswerken als mogelijke optie onder de loep.”
delen
In samenwerking met Autopia sleutelt De Ideale Woning ook mee aan een project rond autodelen. Het heeft als doel sociale huurders te stimuleren om zich aan te sluiten bij bestaande autodeelgroepen of om zelf een groep op te starten. Dit kadert in een ruimer Vlaams project rond bestrijding van vervoersarmoede in de kernsteden, dat onlangs werd gelanceerd in Roeselare. Op 7 juli organiseert Autopia met De Ideale Woning een infoavond over het project autodelen in het buurthuis aan het Binnenplein in Berchem.Over enkele maanden stelt de sociale huisvestingsmaatschappij zelf ook een dienstvoertuig ter beschikking van de huurders voor autodelen na de kantooruren en tijdens het weekend.