Deze promotiecampagne sluit aan bij de reeds enkele jaren lopende European Solar Days campagne in diverse Europese landen. Ze is uitgegroeid tot de meest succesvolle campagne in Europa om het gebruik van zonne-energie bekend te maken en te stimuleren. De Belgische “Solar Days gaan door van 1 tot en met 19 mei 2013. U leest er alles over op www.solardays.be.
Eigen zonnestroom uit zonnepanelen blijft goedkoper dan stroom aankopen
Voor fotovoltaïsche zonnepanelen is de steun uit groenestroomcertificaten ingrijpend gereduceerd, in functie van de sterk gedaalde prijs voor zonnepanelen. “Ondanks de nieuwe lage steunbedragen blijft het installeren van zonnepanelen op eigen dak goedkoper dan niets doen en alle stroom aankopen bij de leverancier.” zegt Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen.
Een investering in zonne-energie is eigenlijk het vooraf “inkopen” van groene energie aan een vaste prijs, die bovendien zichzelf terugverdient door de stijgende energieprijzen in de toekomst. En wat in de financiële discussie vaak vergeten wordt is de besparing van CO2-uitstoot. Daarmee kunnen particulieren zelf een relevante bijdrage leveren aan de Belgische en Europese klimaatdoelstellingen in 2020. Bovendien draagt zonne-energie ook bij aan een groene economisch groei van innovatie en werkgelegenheid.
Premie voor zonneboiler licht gewijzigd
Ook na de afschaffing van de belastingvermindering blijft zonne-energie voor warm water en stroom een interessante en haalbare investering in duurzame energie voor een woning of bedrijf.
“De premie voor een zonneboiler voor warm water is sinds 1 januari 2013 licht gewijzigd, met een maximum bedrag van 2750 euro per installatie, maar bedraagt nog altijd 550 euro per m2. Met deze aantrekkelijke subsidie wordt de terugverdientijd teruggebracht tot 10 jaar”, zegt Gie Verbunt, voorzitter van Belsolar, de industriefederatie van thermische zonne-energie.
De groene energiefederaties doen mee
De Solar Days worden op gang getrokken door verschillende organisaties voor hernieuwbare energie: ODE-Vlaanderen - de koepelvereniging voor hernieuwbare energie, PV-Vlaanderen - de Vlaamse sectororganisatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. Aan Franstalige zijde wordt de campagne getrokken door EDORA - de federatie van groene energiebedrijven, APERe - het informatiekantoor over hernieuwbare energie en RBF - de Franstalige federatie van PV-installateurs.
Kom kijken van 1 tot 19 mei hoe de zon werkt!
Ga met al je vragen op bezoek bij een aciviteit in je buurt. De Solar Days zijn een netwerk van lokale evenementen en acties. Iedereen kan meedoen: fiere eigenaars van een zonnesysteem, leveranciers, installateurs, gemeenten, bedrijven. Alle activiteiten staan op een handige kaart op de website www.solardays.be.
De Europese campagne Solar Days wil over heel Europa de toepassing van zonne-energie stimuleren als duurzame energiebron voor warmte en stroom. Dat gebeurt door nationale campagnes voor bewustmaking van diverse doelgroepen. De eerste Europese Solar Days vonden plaats in mei 2008 met ruim 4000 diverse evenementen in 13 Europese landen.