Een simpele oplossing
Het team wilde graag een simpele oplossing voor een complexe opgave bedenken. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) schreef namelijk samen met de Rijksbouwmeester de prijsvraag ‘A Home Away from Home’ uit voor innovatieve huisvestingsoplossingen voor asielzoekers. De SolarCabin kwam als één van de winnaars uit de bus omdat het asielzoekers opvangt én aansluit op de maatschappelijke behoefte aan duurzaamheid.Arjan de Nooijer: “ We wilden het opwekken van energie doortrekken om een woning te maken die goed zou worden ontvangen in de maatschappij. We begrijpen de discussie rond het huisvesten van vluchtelingen/statushouders en willen met ons ontwerp een ander geluid laten horen. Zo hopen we met dit ontwerp bij te dragen aan integratie in plaats van verdringing op de woningmarkt. Ook levert de woning dus extra energie op voor de buurt.”
Architect Bram Zondag (Bureau Zondag): “Het ontwerp voor de SolarCabin is eenvoudig: Mijn zoon van vijf had het kunnen bedenken. Dat is het mooie: hij kan overal ingezet worden. Het dak onder de zon biedt veiligheid en warmte aan vluchtelingen.”
Het Kan Wel
De SolarCabin
De SolarCabin is een woning gemaakt van prefab hout elementen met een schuin dak vol zonnepanelen. Het huis is in twee dagen op te bouwen en kan ook makkelijk weer uit elkaar worden gehaald. Zo kan je het dus ook eenvoudig verplaatsen. Het gebruik van hout zorgt voor een duurzame en levendige woning.Het dak van dit bijzondere ontwerp zorgt voor de energie die nodig is in huis en meer. Arjan de Nooijer: “De woning levert extra energie op. In het geval van asielzoekers betekent dit dat er energie wordt geleverd aan de buurt. Bijvoorbeeld aan een school of buurthuis. In andere gevallen kunnen bewoners de extra energie o.a. gebruiken voor een autolaadpunt, gebruik voor andere gebouwen of als onderdeel van een lokaal smart-grid.”