Vastgoed

Spelers kijken met andere ogen naar maatschappelijk vastgoed

Als gevolg van de crisis kijken gemeenten en woningcorporaties op een andere manier naar maatschappelijk vastgoed. Stond eerst het maatschappelijke doel voorop, nu de middelen bij de betrokken partijen geslonken zijn, treedt de wens tot doelmatigheid steeds nadrukkelijker naar voren.

Tegelijkertijd beseffen gemeenten dat maatschappelijk vastgoed, net als conventioneel vastgoed iets is waar gewoon geld mee kan worden verdiend. Voor ontwikkelaars is het duidelijk dat een deel van het te ontwikkelen vastgoed niet of slechts beperkt bijdraagt aan de gemeentelijke beleidsdoelstellingen. Maar waar voorheen ontwikkelaars dergelijke projecten aan de markt overlieten, wordt de verdiencapaciteit een steeds dominantere factor bij de beleidsoverwegingen van ontwikkelaars. Ook de woningcorporaties moeten steeds nadrukkelijker een balans vinden tussen de maatschappelijke doelstelling van objecten en het kostenplaatje dat ermee gemoeid is.

Maatschappelijk vastgoed moet in elk geval de komende tijd rekenen op vervanging of krimp, maar niet op groei. De komende jaren moet vooral gekeken worden naar de manieren waarop de vervangingsvraag in de bestaande voorraad geaccommodeerd kan worden.

Gebaseerd op: Real Estate Magazine