Een plein voor iedereen
De Nieuwe Graanmarkt is een iconisch plein in het Brussels stadscentrum en wordt vandaag vooral gebruikt als basketbalplein en als openbare parking. Het plein bestaat uit drie onsamenhangende delen: het parkeergedeelte, het basketterrein en het gedeelte met bushaltes tot aan de overkant van de Antoine Dansaertstraat. In de toekomst verdwijnen alle bovengrondse parkeerplaatsen en ook het basketbalveld is aan renovatie toe. Reden voor de Stad om het plein helemaal onder handen te nemen. Eind 2021 organiseerde de Stad een groots participatietraject. Leerlingen uit de omliggende scholen van het plein konden aan de hand van workshops hun ideale Nieuwe Graanmarkt samenstellen. De workshops werden aangevuld met een wijkvergadering en een permanentie op het plein om zoveel mogelijk gebruikers en voorbijgangers te betrekken. Dit alles stelde de Stad in staat om een beeld te krijgen van het huidig gebruik en van de noden. Daarbij werd duidelijk dat meisjes en vrouwen vandaag quasi afwezig zijn op het plein en zich er vaak niet welkom of veilig voelen.
De input van het participatietraject werd in een projectdefinitie gegoten en diende als basis voor de opdracht: creatie van een levendig plein met een visuele identiteit dat alle delen verbindt, nadruk op inclusiviteit en uitbreiding van gebruiksmogelijkheden, renovatie van het basketbalterrein, en bevordering van de biodiversiteit en het voortbestaan van de bomen.
Van de 21 studiebureaus die zich kandidaat stelden voor de wedstrijd werden vijf bureaus weerhouden om een voorstel uit te werken. Een 'open jury' boog zich over deze vijf voorstellen. Deze jury bestond enerzijds uit een expertenjury met deskundigen uit verschillende gemeentelijke en gewestelijke diensten, en onafhankelijke experten waaronder een experte in genderinclusieve stedenbouw. Deze groep werd anderzijds aangevuld met een buurtjury bestaande uit lokale handelaars, verenigingen, instituties en bewoners.
De jury selecteerde unaniem het voorstel van Fallow-Basil Descheemaeker. Het ontwerp is opgebouwd rond een landschappelijke visie voor het gehele plein en integreert het basketbalplein op een creatieve manier. De nadruk wordt gelegd op meubilair voor gevarieerd gebruik en de creatie van polyvalente ruimtes. Het plein wordt daardoor levendig gehouden, zonder de ruimte te overladen. Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan de klimaatrobuustheid van het plein: zowel in het hergebruik van materialen, als in ontharding, vergroening en geïntegreerd waterbeheer.
Tenslotte wordt een artistieke lichtingreep voorgesteld waarbij ook ' s nachts de illusie van zonlicht en schaduwspel wordt gecreëerd.
Volgende stappen
De Stad organiseert een eerste infosessie om het wedstrijdvoorstel en het winnend studiebureau voor te stellen aan de buurt.Het studiebureau zal vervolgens het projectvoorstel verder afstemmen met de buurt en de gebruikers om richting een voorontwerp te evolueren dat breed gedragen wordt. De Stad hoopt om dit najaar het ontwerp finaal te kunnen goedkeuren waarna het vergunningsdossier kan worden opgemaakt.
De heraanleg wordt geraamd op 5.021.500,00 euro incl. btw.