Duurzaam Bouwen

Start aardwarmteboring bij Ammerlaan in Pijnacker

Op dinsdag 9 maart is bij het bedrijf Ammerlaan Grond- en Hydrocultuur de eerste boring naar aardwarmte in de regio Delft-Pijnacker van start gegaan. In de komende weken zal moeten blijken of de boring voldoende warm water oplevert om de kassen van het glastuinbedrijf duurzaam te verwarmen.

Als eerste in Nederland wil Ammerlaan bovendien een nabijgelegen zwembad, school, sportcentrum en sporthal gaan verwarmen. Studenten van het Delfts Aardwarmte Project van de TU Delft zijn nauw betrokken bij de boring.

Groot potentieel

Op dinsdag 9 maart vond er bij Potplantenkwekerij Ammerlaan Grond & Hydrocultuur in Pijnacker een kleine ceremonie plaats, de zogenoemde spudding party, waarbij de boor in werking wordt gesteld. Aansluitend wordt, volgens de tradities van de mijnbouw, een beeld van de heilige Barbara geplaatst en zingt het Mijnkoor.
Het doel van de boring is om vanuit een zandsteenlaag op een diepte van 2000 meter grondwater van circa 70 graden Celsius naar boven te pompen. Daarmee hoopt Ammerlaan niet alleen zijn vijf hectare grote bedrijf duurzaam te verwarmen, maar ook een nabijgelegen school, sportcentrum zwembad en sporthal. De ambities reiken nog verder, want als de verwachtingen uitkomen, kunnen daarna ook nog enkele omliggende glastuinbouwbedrijven en/of woningen aangesloten worden. De verwachting is dat begin mei de eerste aardwarmte wordt gevonden.

CO2-neutraal

De boring naar aardwarmte is van groot belang voor mede eigenaar Leon Ammerlaan van Potplantenkwekerij Ammerlaan Grond & Hydrocultuur. ‘Ik verwacht met aardwarmte voor een lange termijn de energiekosten van ons bedrijf te minimaliseren. Dat is belangrijk, want energie is één van de belangrijkste kostenposten voor kwekerijen zoals de onze. Daarnaast wordt ons bedrijf op deze manier CO2-neutraal. Wij voldoen daarmee aan de toenemende vraag van onze afnemers naar duurzame producten.’

Studenten-initiatief

Studenten Mijnbouwkunde van de TU Delft stonden mede aan de wieg van deze boring. Bij het lustrum van hun studievereniging in 2007, begonnen ze met een project met als doel de TU Delft van aardwarmte te voorzien door een geothermische proefopstelling in de TU-wijk. Inmiddels is hun Delfts Aardwarmte Project (DAP) de spil in een kennisnetwerk op het gebied van aardwarmte.

De studenten ondersteunden Ammerlaan bij de voorbereiding van de boring. Chris den Boer, secretaris van DAP: ‘Dit is ook ‘onze’ eerste boring. Het is fantastisch om met de kennis uit je studie de tuinders te wijzen op mogelijke kansen om te innoveren en de omgeving van de TU Delft duurzamer te maken. De afgelopen jaren hebben we heel veel kennis vergaard, maar nu kunnen we zelf metingen gaan doen en volgen we het boorproces op de voet. De boring is voor ons een spannend onderwerp voor verder onderzoek en onderwijs op dit terrein.’

Aardwarmte in de regio

De aardwarmtekring Vrijenban, waar de TU Delft, Delft Aardwarmte Project en de gemeente Pijnacker-Nootdorp zitting in hebben, zet zich in voor een optimale en verantwoorde onttrekking van aardwarmte in de regio. Hiermee bevordert Vrijenban innovaties en het gebruik van aardwarmte als duurzame energie.