“Zowel voor GO! Atheneum Pegasus als voor de vestigingen op Campus Ter Zee zijn de leerlingenaantallen de laatste jaren fors gestegen. Het is fijn dat ouders de kwaliteit die het GO! biedt herkennen en er bewust voor kiezen,” zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. “Bij een kwaliteitsvolle aanpak past een kwaliteitsvolle schoolomgeving, dat wordt nu verder gerealiseerd.”
Bouwproject Koninklijk Atheneum Pegasus
Op het ruime en groene schooldomein van het KA Pegasus wordt een nieuwbouw van meer dan 1.900 m² opgetrokken ter vervanging van een aantal paviljoenen uit de jaren 1980. “De paviljoenen werden destijds opgetrokken als tijdelijke oplossing. Zij hebben goed dienst gedaan, maar nu is het eindelijk zover. De leerlingen en medewerkers van het KA Pegasus krijgen een modern gebouw in een stimulerende en inspirerende omgeving.” licht Xavier Defrancq toe, algemeen directeur van de Scholengroep aan Zee. Het ontwerp van de architecten van Urban Platform voorziet in 16 nieuwe klaslokalen, een wetenschapslokaal en een administratieve vleugel. Buiten wordt een fietsenstalling neergepoot met een capaciteit van ca. 350 fietsen. Eind september 2015 kan het gebouw in gebruik worden genomen.Koninklijk Atheneum Pegasus
Bouwproject Campus Ter Zee
Op de site aan de Maurits Sabbestraat in Oostende zijn momenteel twee scholen gevestigd: het Buitengewoon Secundair Beroepsonderwijs (Ter Zee) en het Buitengewoon Basisonderwijs (De Vloedlijn). De laatste jaren is deze campus grondig vernieuwd zowel voor de harde sector als voor de zachte sector, om aan de hedendaagse veiligheids- en hygiënenormen te voldoen. Maar er is nood aan uitbreiding en aan vervanging van oude paviljoenen voor het Buitengewoon Onderwijs.Bepaalde techniekafdelingen van het ENSORINSTITUUT en van het CVO DE AVONDSCHOOL Oostende en het Centrum Deeltijds Leren en Werken, respectievelijk gelegen aan het station en in de Ieperstraat, zijn beide ingericht in gebouwen van de stad Oostende. Een herlocalisatie naar de M. Sabbestraat dringt zich op. Hier worden nieuwe gebouwen opgetrokken met klaslokalen en administratieve voorzieningen, met ateliers en labo’s specifiek gericht op het onderwijzen van technische en praktijklessen. De afdeling ‘podiumtechnieken’ krijgt een theaterzaal.
Campus Ter Zee
De bovengenoemde scholen krijgen dus hun eigen stek op een volwaardige scholencampus aan de Maurits Sabbestraat. Daarbij komt ook nog eens een nieuwe polyvalente sporthal i.s.m. de stad Oostende. In totaliteit bestrijken deze gebouwen een nieuwbouwoppervlakte van 7.200 m². Het ontwerp is van de tijdelijke architectenvereniging Tom Van Mieghem – Ghislain Lams. Het einde van de werkzaamheden is voorzien in de lente van 2016.
245 miljoen euro voor West-Vlaamse schoolinfrastructuur via Scholen van Morgen
De projecten worden gerealiseerd via de publiek-private samenwerking DBFM Scholen van Morgen. Deze vennootschap werd door de Vlaamse Regering opgericht met als doel om een inhaalbeweging in scholenbouw in te zetten. Tussen vandaag en 2017 worden overal in Vlaanderen in totaal 165 scholenbouwprojecten gerealiseerd via een alternatieve financiering. De vennootschap staat in voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de (pre)financiering (Finance) en het 30-jarig onderhoud (Maintenance) van de schoolgebouwen. Gedurende 30 jaar zal het schoolbestuur, in deze gevallen is dat het GO! onderwijs, een jaarlijkse vergoeding betalen aan de DBFM. Nadien wordt ze eigenaar van de gebouwen. Dit is vergelijkbaar met een leasing.In West-Vlaanderen worden op deze manier 35 scholen gebouwd, goed voor een investering van 245 miljoen euro in de schoolinfrastructuur in die regio.
Momenteel zijn 16 Scholen van Morgen-werven lopende. Tegen einde 2014 zullen dat er 50 zijn. Op 1 september wordt in het Vlaams-Brabantse Londerzeel de eerste ‘School van Morgen’ officieel geopend.
De totale investeringskost voor KA Pegasus en campus Ter Zee bedraagt, respectievelijk 4,9 miljoen euro & 17,6 miljoen euro inclusief BTW. De gebouwen worden gerealiseerd en gedurende 30 jaar onderhouden door de tijdelijke aannemerscombinatie Juvalho (Alheembouw).