Afgelopen donderdag is er een begin gemaakt met de Nijmeegse nieuwbouw voor de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het gebouw is ontworpen door Thomas Bögl van het architectenbureau LIAG. Na oplevering aan het eind van 2013 zal het het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland zijn.
Aangenaam binnenklimaat
De afgelopen jaren is er op de HAN Campus Nijmegen meer nieuwbouw gerealiseerd om de groei van het aantal studenten van de HAN in goede banen te leiden. Het gebouw voor de Faculteit Educatie is de sluitsteen van het masterplan voor deze campus. Het gaat om een eigenzinnig ontwerp met veel niveauverschillen en overwegend witte gevels in combinatie met glas, wat voor een aangenaam binnenklimaat zorgt. De nieuwbouw van de Faculteit Educatie biedt uitstekende onderwijsvoorzieningen voor circa 3500 studenten en heeft een omvang van zo’n 15.000 vierkante meter voor onderwijsdoeleinden. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage van drie lagen ondergronds. Een atrium verbindt de twee vleugels van het gebouw met elkaar. Hierdoor is de totale structuur in één oogopslag te overzien én komt er extra veel daglicht naar binnen.
Duurzaam
Op tal van creatieve manieren wordt de duurzaamheid van het gebouw bevorderd. Zo zorgt de algehele constructie ervoor dat alle in het gebouw aanwezige energie wordt vastgehouden. Het ventilatie- en conditioneringsysteem van de nieuwbouw zijn op innovatieve wijze geïntegreerd, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert. Ook wat betreft waterverbruik, materiaalverbruik, luchtkwaliteit, akoestiek en visueel comfort zijn duurzame oplossingen toegepast.
Gezond
De nieuwbouw zal voor de medewerkers en studenten een gezond gebouw zijn, waarin het prettig werken en studeren is. Daarnaast voldoet het aan alle eisen die modern onderwijs stelt.
Het nieuwe gebouw komt tot stand op de hoek van de Kapittelweg en Heyendaalseweg en zal onderdak bieden aan de lerarenopleidingen Voortgezet onderwijs, Opleidingskunde en Pabo Groenewoud Nijmegen.
Eerste schop
Vanochtend om 7.30 uur is de eerste schop in de grond gegaan. Faculteitdirecteur Titia Bredée gaf zo samen met projectleider Nieuwbouw Marie-José Kuypers op symbolische wijze op het bouwterrein de aanzet tot de bouw, onder toeziend oog van de bouwvakkers.
Aanbevolen voor jou
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam