Woonleningen

Start de bouw van je nieuwe woning met een duidelijk financieel plan

Start de bouw van je nieuwe woning met een duidelijk financieel plan
Als je een BEN-bouwproject plant, begin je uiteraard met het nauwkeurig inschatten van je budget nauwkeurig te beoordelen. Zelfs als sta je er financieel goed voor, is de kans groot dat je een hypothecair krediet moet afsluiten. Wacht niet tot de bouwplannen volledig zijn uitgetekend voordat je met de bank gaat praten. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren op de hoogte bent van het totale kostenplaatje. Dit geeft je een duidelijk beeld van je financiële situatie, bereidt je goed voor en stelt je in staat om na de maandelijkse afbetaling van je lening voldoende financiële ruimte te hebben voor een comfortabel leven.

Hoe sluit je een woonkrediet af?

Met een woonkrediet leen je een bepaalde som geld van een kredietverstrekker, meestal een bank, om je project te realiseren. De terugbetaling van de lening gebeurt op vaste tijdstippen, en de looptijd van dergelijke leningen bedraagt doorgaans gemiddeld 20 jaar.

Bij het afsluiten van een woonkrediet dien je de bank garanties te bieden, meestal in de vorm van een hypothecaire inschrijving waarbij je woning als onderpand fungeert. Voor deze inschrijving moet je langs bij de notaris, die een akte opstelt. De kosten van de notaris en zijn ereloon moeten met eigen middelen worden betaald, aangezien hiervoor geen lening kan worden afgesloten.

Daarnaast ben je verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt het risico van overlijden voordat de lening volledig is afbetaald.

Wat houdt een hypothecaire lening in?

Met een hypothecaire lening leen je een specifiek bedrag tegen een vaste of variabele rentevoet.

Een vaste rentevoet blijft ongewijzigd gedurende de volledige looptijd van het krediet. Deze rentevoet wordt aanbevolen wanneer de rente laag is.

Een variabele rentevoet kan periodiek stijgen of dalen binnen een vooraf vastgestelde marge. Een stijging is altijd beperkt tot een vooraf bepaald percentage (bijvoorbeeld 3%, bij jaarlijks herzienbare formules gelimiteerd tot maximaal 1% per jaar gedurende de eerste drie jaar) en kan nooit hoger worden dan het dubbele van de oorspronkelijke rentevoet.

Bereken zelf het financiële totaalplaatje van jouw BEN-woning

IedereenBEN
Foto: AXA Bank / Crelan

Sommige banken voorzien een online kredietsimulator waarmee je een informatieve berekening kunt maken. Hierdoor krijg je een inzicht in het bedrag dat je kunt lenen voor je woonkrediet en krijg je een duidelijker beeld van je financiële mogelijkheden.

Via de kredietsimulator van AXA Bank of de kredietsimulator van Crelan bijvoorbeeld krijg je een idee van wat je kan lenen voor je woonkrediet. Deze simulatie is louter informatief en niet bindend. Maar zo krijg je toch al een beter zicht op je mogelijkheden.

Bouwplannen? Vraag je gratis BEN-bouwgids aan

De gratis BEN-bouwgids
Bouwplannen? Dan bouw je uiteraard Bijna-Energieneutraal (BEN), want daar moeten sinds 2021 alle nieuwe woningen aan voldoen. Ontdek op www.iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je aan de BEN-eisen voldoet. Of vraag er het BEN-e-book aan - een essentiële tool voor kandidaat-nieuwbouwers die streven naar duurzame woningbouw. Het interactieve e-book is gratis te downloaden via de website.

In samenwerking met www.IedereenBEN.be
IedereenBEN