Sinds de oprichting eind vorig jaar realiseerde The Urban Jungle Project al vijf van deze zogenaamde ‘urban jungles’. Alphen aan den Rijn, Haarlem, Rotterdam, Rhenen en Voorburg zijn daarmee meer bebost op plekken waar dit voorheen technisch onmogelijk was. De startup verwacht dit jaar minstens vijftien urban jungles te realiseren door heel Nederland.
Dertig keer lichter
The Urban Jungle Project (TUJP) is een initiatief van boominnovator Stef Janssen, landschapsarchitect Maarten Grasveld en de op een na grootste boomkwekerij van Europa, het Noord-Brabantse Ebben uit Cuijk. Maartens zoon Daan Grasveld werd enthousiast van het vernieuwende concept, zegde zijn baan bij online supermarkt Picnic op en nam het initiatief om de gezamenlijke ambitie te vertalen naar een bedrijf.TUJP heeft als missie om onze steden groener te maken waar dat nu nog niet kan, meestal op daken die niet op bomen berekend zijn of plekken waar wortels niet kunnen groeien omdat er kabels en leidingen in de grond liggen. Die beperkingen lost de startup onder andere op met ‘dansende’ bomen, die door hun kleine kluit slechts een dertigste wegen van het gewicht van een traditionele boom in de volle grond. De bomen verhogen de leefbaarheid in de stad, houden veel regenwater vast, zorgen voor minder verhitting in warme zomers en zien er ook nog mooi uit.
Leefbaarheid onder druk
In 2050 woont 75 procent van de wereldbevolking in de stad. Urbanisatie zet de leefbaarheid onder druk: steeds meer steden kampen met hittestress, slechte luchtkwaliteit, waterproblematiek en een verschraling van de biodiversiteit. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worstelen al jaren met verhitting en slechte luchtkwaliteit in de binnenstad. Een veel genoemde oplossing is de vergroening van daken. Technisch waren de mogelijkheden tot voor kort beperkt. Bomen zijn door hun grote grondpakket te zwaar om op een dak te plaatsen en kunnen in de stad vaak moeilijk wortelen door beperkte ruimte tussen kabels en leidingen.Sinds begin dit jaar vindt de ingenieuze ‘boomveer’, zoals de initiatiefnemers hun uitvinding ook wel noemen, zijn weg naar de Nederlandse daken. TUJP kan de bomen dankzij de ontwikkelde constructie plaatsen op daken, pleinen en straten. Zo ontstaan er urban jungles op daken of plekken waar weinig of geen ruimte in de grond is, waarna TUJP naast het ontwerp en de realisatie ook het onderhoud op zich neemt. De vondst blijkt een uitkomst voor particulieren, bedrijven en gemeenten die de vergroening zoeken. Grasveld: “Steden willen vergroenen en dat is door ruimtegebrek een uitdaging. Met ons systeem kunnen bomen met kluit en al op daken worden neergezet en verzorgd, zonder om te waaien.” Zelf-ontwikkelde sensoren in de constructie reguleren de voeding en waterhuishouding in de boomveer.
Natuur en techniek combineren
De jonge ondernemer erfde de groene vingers van zijn vader, landschapsarchitect Maarten Grasveld. “Het ruimtegebrek in steden in combinatie met de wens van gemeenten om te vergroenen, vraagt om nieuwe ideeën. Ik ben vanuit mijn vak altijd geïnteresseerd geweest in de mogelijkheden die techniek ons brengt en denk graag in oplossingen. Zo kwamen we op het idee om de twee disciplines van natuur en techniek te combineren”, aldus Maarten Grasveld. Boominnovator en TU Delft gastdocent Stef Janssen is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling, net als Boomkwekerij Ebben, die als marktleider in Nederland vooroploopt op innovatiegebied.Familiebedrijf Ebben heeft zich in 150 jaar ontwikkeld tot de nummer twee van Europa. “De meest complexe technische oplossingen vind je in de natuur. Die heeft zich immers al miljarden jaren kunnen ontwikkelen”, vertelt Toon Ebben, directeur van het familiebedrijf. “We geloven dat met hulp van de natuur veel hedendaagse problemen kunnen worden opgelost. De afgenomen leefkwaliteit in steden is daar een goed voorbeeld van. Bomen zijn zowel een natuurlijke airconditioning als vochtregulator. De boomveer kan veel betekenen voor de inrichting van steden.”