Algemeen

Stedenbouwkundig advies moet in 50 dagen

De termijn waarbinnen een gevolmachtigd ambtenaar van een van de provinciale ROHM-afdelingen (ROHM = Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen) een advies dient te formuleren, is sinds begin februari teruggebracht tot 50 dagen. Hierdoor zullen gemeenten de wettelijke totaaltermijn van 75 dagen vanaf het moment van de aanvraag tot de aflevering (of weigering) van een vergunning beter kunnen respecteren.

Het Vlaams Parlement keurde met het decreet van 21 november 2003 de zogenaamde 50-dagenregel goed (artikel 65). Dit decreet is de zoveelste aanvulling en wijziging van het decreet van 18 mei 1999 betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996. Het decreet van 21 november 2003 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 29 januari 2004 en is 10 dagen na publicatie in werking getreden.

Wat houdt de regel in?
Deze 50-dagenregel houdt in dat de gemeenten bij stedenbouwkundige vergunningsaanvragen kunnen voorbijgaan aan de adviesvereiste van de gemachtigde ambtenaar, als die ambtenaar zijn advies niet binnen een termijn van 50 dagen heeft verstrekt (en niet tijdig om een verlenging van die termijn heeft verzocht).
Een van de uitgangspunten van deze 50-dagenregel is de Vlaamse gemeenten de kans te geven om zelf te beslissen wanneer het advies van de gemachtigde ambtenaar te lang op zich laat wachten. Dit is belangrijk voor de burger, die nu vlugger een beslissing kan krijgen omtrent zijn ingediende aanvraag. Door dit decreet werd bovendien een verdere stap gezet in de zogenaamde ontvoogding van de gemeenten.

Wanneer begint de termijn te lopen?
De termijn van 50 dagen begint te lopen vanaf de dag dat de gemachtigde ambtenaar van een van de provinciale ROHM-afdelingen de vraag omtrent het verstrekken van een advies inzake de ingediende stedenbouwkundige vergunningsaanvraag heeft ontvangen. Deze gemachtigde ambtenaar mag deze volle 50 dagen benutten. Dit houdt onder meer in dat zijn advies niet op de vijftigste dag al ter kennis gebracht moet zijn aan de gemeente.
Deze termijn kan verlengd worden met 50 dagen als de gemachtigde ambtenaar gebruik maakt van zijn mogelijkheid om zijn adviseringstermijn te verlengen. Er is slechts één verlenging van 50 dagen mogelijk, zodat de betrokken gemeente na die 100 dagen bevoegd wordt om zelf over de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag te beslissen. De beslissing tot termijnverlenging zal in beginsel rond de veertigste dag door de gemachtigde ambtenaar aan de betrokken gemeente ter kennis gebracht worden. Een verlenging met 50 dagen gebeurt zelden voor particuliere woningbouw, maar is vooral bedoeld voor complexe projecten zoals bv. appartementsbouw.
Ook voor verkavelingsaanvragen zal een termijn van 50 dagen gelden, die eventueel verlengbaar is met 50 dagen. Het schepencollege van de gemeente van aanvraag moet op zijn beurt binnen de 75 dagen te rekenen vanaf de datum van het ontvangstbewijs van de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning - waarna de vraag naar een gevolmachtigd ambtenaar van het ROHM gaat - zijn beslissing tot afgifte of weigering van een stedenbouwkundige vergunning meedelen aan de aanvrager/bouwheer. Deze termijn bedraagt 125 dagen indien de ambtenaar van het ROHM een verlenging van 50 dagen aanvroeg.
Als het college van burgemeester en schepenen geen (tijdige) beslissing omtrent de vergunningsaanvraag heeft genomen, dan kan de aanvrager in beroep gaan bij de Bestendige Deputatie, die op haar beurt een afschrift zal sturen van dit beroepschrift aan de gemeente en aan de gemachtigde ambtenaar.

Stedenbouwkundig attest nr. II
De 50-dagenregel is niet van toepassing op aanvragen tot het bekomen van een stedenbouwkundig attest nummer II (meer gedetailleerd document over de bestemming) en ook niet op de aanvragen waarbij in toepassing van artikel 49 van het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996, wordt gevraagd om af te wijken van de BPA- of verkavelingsvoorschriften.

Wat bij niet-tijdig advies?
Als de gemachtigde ambtenaar geen of laattijdig advies uitbrengt, dan mag dat niet beschouwd worden als een gunstig advies of stilzwijgend gunstig advies. Er zal dan door de betrokken gemeente enkel voorbijgegaan kunnen worden aan deze adviesvereiste. Dit betekent ook dat de gemeente bij het nemen van haar beslissing rekening zal moeten houden met de wettelijke voorschriften (zoals van het toepasselijke gewestplan) en met de goede ruimtelijke ordening.
Kan de gemachtigde ambtenaar de stedenbouwkundige vergunning nog schorsen, ook als hij geen advies heeft verleend? Ja, de bevoegdheid van de gemachtigde ambtenaar om een stedenbouwkundige vergunning te schorsen staat volledig los van deze 50-dagenregel. Dit betekent dat de gemachtigde ambtenaar ertoe gehouden is om toezicht te houden op de door het college van burgemeester en schepenen verleende stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen.
Bovendien zal de stedenbouwkundige vergunning slechts rechtsgeldig worden als de gemachtigde ambtenaar gebruik heeft kunnen maken van zijn schorsingsrecht. Dit schorsingsrecht impliceert dat de gemachtigde ambtenaar zal nagaan of de door het gemeentebestuur gevolgde procedure regelmatig was en of de verleende stedenbouwkundige vergunning de goede plaatselijke ruimtelijke ordening niet in het gedrang brengt. Schorsen om procedureredenen kan, maar meestal zal de gemachtigde ambtenaar de tenuitvoerlegging van een stedenbouwkundige vergunning schorsen als hij van oordeel is dat de goede ruimtelijke ordening in het gedrang werd gebracht.

Bouwen vanaf 25 dagen na aflevering
Als het dossier wordt teruggestuurd naar de betrokken gemeente omdat de gemachtigde ambtenaar vindt dat dit dossier onvolledig is, dan geldt de termijn van 50 dagen niet meer. Van zodra het dossier vervolledigd opnieuw terug binnenkomt bij de gemachtigde ambtenaar, start een nieuwe termijn van 50 dagen.
En ook bij een positief advies van de gemeente kan je nog niet op beide oren slapen. Bouwwerken mogen pas starten 25 dagen na een positieve beslissing van de gemeente. Tot zolang heeft de gemachtigde ambtenaar namelijk tijd om deze beslissing te schorsen.