5 tips voor je (ver)bouwproject
- Houd bij aankoop van een woning zeker nog voldoende middelen over voor een renovatie of sloop en heropbouw. Wie in een slecht geïsoleerd huis woont, wordt harder getroffen door de energiecrisis. Uit VCB-berekeningen blijkt dat de gemiddelde maandelijkse verwarmingskost in een slecht geïsoleerde woning driemaal hoger ligt dan in een energie-efficiënte woning. De energieprestatie van je woning vind je terug in je energieprestatiecertificaat (EPC). Daarin krijg je een overzicht van de nodige ingrepen en prijsindicaties. Klik hier voor een voorbeeld-EPC. Twijfel je tussen een ingrijpende renovatie of sloop en heropbouw? Via energiesparen.be vind je een afwegingskader. Intussen werd het verlaagd btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw over heel Vlaanderen verlengd tot en met 2023.
- Houd je facturen goed bij. Vanaf 1 oktober kan je die indienen bij ‘Mijn Verbouwpremie’: Een nieuw digitaal loket waar je alle ondersteuning rond wonen en energie terugvindt en waar je gericht advies kan krijgen. Bovendien werden onlangs de premies versterkt. Nu kunnen de lage inkomens tot 50% van de renovatiekosten terugkrijgen geplafonneerd tot 25.000 euro. De middeninkomens kunnen tot 35% van de renovatiekosten terugkrijgen (i.p.v. 25% nu) geplafonneerd tot 17.500 euro. Ook is er ‘Mijn Verbouwlening’. Het gaat om een uitbreiding van de huidige 0%-energielening. Het bedrag dat huishoudens kunnen ontlenen wordt opgetrokken tot 50.000 euro en de looptijd verlengd tot 25 jaar. Ook kan de maandelijkse leenlast beperkt blijven dankzij de terugverdieneffecten van energetische werken zoals bijv. isolatie, nieuwe verwarmingsinstallatie en PV-panelen, die de energiefactuur van huishoudens helpen verlagen. Bovendien kan je sinds kort tijdelijk (tot eind 2023) rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6% - ook bij nieuwbouw – voor warmtepompen en zonnepanelen.
- Vermijd onnodige verrassingen. Schakel professionals in. Gezinnen op huizenjacht blijken steeds vaker op zoek naar kant en klare oplossingen zoals o.a. sleutel op de deur formules. Woningbouwers kunnen dankzij hun routine in woning- en appartementsbouw, bogen op een leercurve-effect. Daardoor kunnen zij aan de klant de vooropgezette kwaliteit en kostprijs beter garanderen en risico’s reduceren. De focus ligt op de comfort- en kwaliteitseisen van de klant en tegelijk op de conformiteit met de wetgeving op het vlak van energiezuinigheid, akoestiek, brandveiligheid, luchtdichtheid enz. De bijbehorende technische complexiteit op de bouwplaats wordt optimaal opgevangen door ervaring in coördinatie- en planning.
Kies daarbij weloverwogen je vakman. Daarbij kan je een aantal vuistregels in acht nemen om van je (ver)bouwproject een succesverhaal te maken samen met je aannemer. Tref voorbereidingen; doe navraag over je aannemers; vraag meer dan één offerte; check je bescherming via de wet Breyne en last but not least via www.buildyourhome.be/nl vind je zelf een lijst van betrouwbare aannemers: leden van de Confederatie Bouw.
- Denk goed na over je materiaalkeuze. Vandaag zijn er nog steeds leveringsproblemen en prijsstijgingen bij onder meer veelgebruikte isolatiematerialen. Ga samen met je aannemer na of er andere mogelijkheden zijn. Dankzij een weloverwogen mix aan materialen voor jouw bouwproject, kan je de totale kostprijs zoveel mogelijk drukken. Zo zijn niet alle isolatiematerialen even sterk onderhevig aan de huidige problemen op de internationale markt. Bovendien zijn een aantal alternatieven grotendeels of gedeeltelijk gebaseerd op gerecycleerde materialen. Heel wat van de alternatieven voor het populaire PIR/PUR bevatten reeds – grotendeels – gerecycleerde materialen zoals cellulair glas, glaswol en rotswol. Andere ecologische materialen zijn papiervlokken, houtwol, cellulose, kurk en kalkhennep. Op maat van het project kan het gebruik ervan overwogen worden.
- Maak je perceel klimaat-adaptief. Duurzaamheid maakt je woning en tuin waardevast. het groenblauwpeil helpt je hierbij. Het gaat om een handig instrument om je eigen woning en perceel aan te passen en te beschermen tegen klimaatverandering. Vandaag hebben meer dan 40.000 Vlamingen het groenblauwpeil geraadpleegd en bijna 25.000 huishoudens berekenden het peil van hun woning en tuin. Je krijgt een groene en een blauwe score. De blauwe score geeft weer in welke mate je regenwater op jouw perceel opvangt, vasthoudt en nuttig gebruikt, terwijl de groene score onder meer peilt naar de biodiversiteit en luchtkwaliteit in je tuin. Planten en bomen zorgen immers voor zuivere lucht en bieden verkoeling.
Bronnen: