Ook bij ingrijpende energetische renovaties zetten eigenaars duidelijk in op hernieuwbare energie. Uit de cijfers blijkt dat inmiddels 55% van deze renovaties warmtepompen en zonnepanelen combineert, wat de groeiende trend naar energie-efficiënt wonen in Vlaanderen verder onderstreept.
Aanzienlijke daling E-peil door duurzame technieken
Deze energie-efficiënte technieken zorgen voor een aanzienlijke daling van het gemiddelde E-peil, ver onder het vereiste maximum van E30 voor nieuwbouw, tot E3 voor vergunningsaanvraagjaar 2022.Voor bouwvergunningsaanvraagjaar 2023 zijn de cijfers nog niet representatief, omdat nog heel wat EPB-aangiften voor dat aanvraagjaar moeten ingediend worden.
Voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 2025 is een aardgasaansluiting niet langer toegestaan voor nieuwe woningen en appartementen, wat de groei van warmtepompen verder zal stimuleren.

"Vlaanderen is vastberaden om een CO2-vrije en energiezuinige toekomst te realiseren, waarbij fossiele brandstoffen tot het verleden behoren. Dit is een slimme keuze, aangezien fossiele brandstoffen vanaf 2027 duurder worden door de invoering van een Europese CO2-heffing, de zogenaamde ETS2."
Lotte Ringoot, woordvoerder van het VEKA.