Vastgoed

Stijgende rente bedreigt aankoop woning in 2015

Niet een minder voordelige woonbonus bedreigt de Belgische woningmarkt in 2015, wel een stijging van de rente die al een hele tijd historisch laag staat. Dat stelt Century 21 Benelux die oprecht hoopt dat de “woonbonusmania” in Vlaanderen eindelijk stopt en niet overwaait naar Wallonië en Brussel. Volgens de grootste vastgoedspeler van het land wordt het in 2015 opletten voor een eventuele rentestijging. “Als dat het geval is, moeten de banken de looptijd van de woonleningen opnieuw voorzichtig durven optrekken.”
In Vlaanderen gaat het woondebat al een hele tijd over niets anders dan de woonbonus. Maar volgens Century 21 Benelux wordt het in 2015 veeleer opletten voor een eventuele stijging van de rentevoeten. “De rente staat al een hele tijd historisch laag, en verder dalen wordt moeilijk”, zo meent Mathieu Verwilghen van Century 21 Benelux. “Als er een stijging komt, is de kans groot dat het met kleine stapjes zal gaan. Maar het zal hoe dan ook een belangrijke impact hebben.”

Om de ernst van de situatie te duiden: door een lagere woonbonus verliest een gemiddeld koppel in Vlaanderen een maandelijkse bonus van maximum 100 euro. Maar als de rente straks met één procent stijgt, doet dit de leenlasten met zo’n 10 procent toenemen. En dan zal het al vlug om een veel hoger bedrag dan 100 euro per maand gaan.

Leningen van 30 of 35 jaar

Verwilghen meent dat het debat in 2015 niet langer over “premies en woonbonussen” moet gaan, maar over de maatregelen die gepaard zullen gaan bij een mogelijke rentestijging. “De kredietverstrekking in ons land was altijd al streng, wat ons gelukkig ook behoedt heeft voor een vastgoedbubbel. Maar het voorbije jaar is de slinger doorgeslagen: de verplichte inbreng aan eigen middelen is gestegen van 57.000 euro in 2012 tot 65.000 en meer in 2014, maar ook de looptijden van de hypothecaire leningen zijn serieus ingekort.”
De grootste vastgoedorganisatie van ons land stelt vooral dat laatste ter discussie. “De blokkering van leningen met een looptijd van 30 of 35 jaar is een slechte zaak die heel wat mensen uitsluit. Als de rente in 2015 stijgt, moeten dit soort leningen alvast opnieuw overwogen kunnen worden. Zeker voor jonge mensen. Als men hen kwik genoeg vindt om straks tot 67 jaar of ouder te werken, moet het ook bespreekbaar zijn dat ze over een langere termijn kunnen lenen.”

Woonbonushype

Voor heel 2015 verwacht Century 21 Benelux dat de woningmarkt niet zal stilvallen. “Globaal gezien verwachten we het komende jaar stabiliteit. Tenzij natuurlijk straks de rente stijgt.” De voorbije maanden zag de vastgoedorganisatie alvast in Vlaanderen een stijging van de transacties. “Met dank aan de woonbonusmania waar Vlaanderen onder gebukt ging. Maar de hype mag nu stoppen”, stelt Verwilghen. In volle woonbonushype - september en oktober - zag Century 21 het aantal transacties in Vlaanderen met 10% toenemen tegenover dezelfde periode in 2013. De prijzen in Vlaanderen bleven daarentegen stabiel (- 0,38%).

In Wallonië en Brussel - waar er voorlopig nog geen hype is rond de woonbonus - was de situatie in het najaar compleet anders. In Wallonië daalde in september en oktober het aantal transacties met 10% tegenover diezelfde maanden in 2013. In Brussel ging het zelfs om een daling van 25%. De prijzen volgden merkwaardig genoeg in tegenovergestelde richting, met stijgingen van 5,5 procent in Wallonië en 38 procent in Brussel.

Century 21 Benelux raadt haar kopers aan om géén rekening te houden met de woonbonus bij de aankoop van een woning. “In Wallonië en Brussel wordt hier nog steeds geen rekening mee gehouden, niet door de kopers en ook niet door de banken. Maar in Vlaanderen denkt men tegenwoordig dat je zonder de “voordelige” woonbonus geen woning meer kan kopen. En daar moet opnieuw wat realiteitszin komen. Want wie zich enkel een woning kan veroorloven als hij in z’n afbetaling rekening houdt met een bonus - nota bene een belastingvermindering - koopt te zeer op het scherp van de snee.”