Algemeen

Stimuleringsmaatregelen vooral bouwen en isoleren

Bouwen en isoleren. Dat zijn de voornaamste ingrediënten waarmee de Rijksoverheid denkt de economie een slinger te geven. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs de ministeries, die hun stimuleringsprojecten deze week bij een hoge ambtelijke werkgroep moeten inleveren. Uiteindelijk moet een bescheiden stimuleringspakket op tafel liggen. De tientallen projecten worden beoordeeld op de mate waarin zij de werkgelegenheid stimuleren.

Dat meldt De Volkskrant. Het kabinet zal de plannen meewegen in de besluitvorming over de Voorjaarsnota, waarover de onderhandelingen deze week beginnen. De ministeries hoeven geen schatting te geven van de hoeveelheid werk die hun voorstellen opleveren. Ambtenaren op het ministerie van Financiën zijn bezig de plannen te beoordelen.

Veel projecten liggen al op de plank, en worden naar voren gehaald. Te denken valt aan achterstallig onderhoud aan scholen, wegonderhoud, bruggen opknappen en aan renovatie van monumenten. Ook populair zijn groene maatregelen: het isoleren van woningen, scholen en kantoren. Verkeersminister Eurlings heeft met zijn collega Van der Laan (Wonen en Wijken) een nationaal plan in de pijplijn. De bewindslieden willen bouwend de recessie door.

Ook andere Europese landen zetten hun stimuleringsgeld vooral in voor bouw- en infrastructuurprojecten. De reden daarvoor is dat de ‘weglekeffecten’ het minst groot zijn bij infraprojecten: de bouwwerken blijven in eigen land. Overheden willen dat hun stimuleringseuro’s zo veel mogelijk ten goede komen aan de eigen economie.

Meer geld in de portemonnee van de burgers, bijvoorbeeld door het verlagen van de btw, is daarom vrijwel nergens een optie.

Wel geldt dat grote projecten (vanaf € 5 mln) Europees moeten worden aanbesteed. Dus ook bedrijven uit het buitenland kunnen meedingen naar de opdrachten. In Brussel gaan stemmen op de grens voor aanbestedingsprojecten te verhogen.