Verwarming & Sanitair

Stookoliegebruikers profiteren van historisch lage olieprijzen

De stijgende energiefactuur baart veel landgenoten zorgen. Eén op de vijf Belgische gezinnen leeft in energiearmoede, blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting. Ook bouwers en verbouwers breken zich het hoofd over hun toekomstige woningverwarming. Goed nieuws voor hen. De lage olieprijzen zorgen voor ongeziene besparingsmogelijkheden voor stookoliegebruikers!

Hét moment om over te schakelen op stookolie

De overproductie van olie op de wereldmarkt zorgt voor spectaculaire diepterecords. In negentien maanden kelderde de prijs van een vat Brent van 114 dollar naar minder dan 30 dollar, het laagste niveau sinds 2003. In twee jaar tijd is ook de prijs van stookolie in ons land met de helft gedaald. Op 1 januari 2014 kostte één liter mazout 0,8389 euro. Een jaar later was dit nog 0,5850 euro, om te zakken tot 0,4216 euro op 1 januari 2016. Bijgevolg is de impact op het gezinsbudget met meer dan de helft afgenomen, van 1.677,8 euro op 1 januari 2014 tot 843,2 euro in 2016 (uitgaand van een jaarverbruik van 2.000 liter).*

Het ziet er bovendien niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds stelt onomwonden dat de lage olieprijzen jaren aanhouden. Meer nog: de Wereldbank verwacht als gevolg van het wegvallen van de economische sancties tegen Iran dat olie nog eens 10 dollar per vat goedkoper wordt.

Daardoor doen gezinnen gouden zaken. Niet alleen diesel en benzine zakten fors in prijs, het is vooral goed nieuws voor wie zijn woning met stookolie verwarmt. De stookolieprijs is met 0,3879€/liter (03/01/2016-tarief +2000 L) op het laagste prijsniveau in 11 jaar. Met andere woorden: dit is hét moment om over te schakelen op stookolie. Of om de oude mazoutketel te vervangen door een nieuw zuinig exemplaar. Zo besparen gezinnen onmiddellijk op korte en middellange termijn, en profiteren ze van een optimaal rendement in geval van een prijsstijging.

Zekerheid over verbruikskost

Een grote troef van verwarmen op mazout is de transparante kost. Gezinnen weten op voorhand wat ze betalen en kunnen de levering mooi inpassen in hun jaarbudget, wat minder het geval is met aardgas of elektriciteit. Een voorbeeld: Vorig jaar werd elektriciteitsfactuur duurder door onder meer de-stijging van de BTW van 6 naar 21% maar ook in 2016 wordt de elektriciteitsfactuur verder opgeschroefd in januari (stijging van de netwerkkosten en van de kosten groene stroom en warmtekrachtkoppeling) en in maart (de aangekondigde ‘Turteltaks’ in Vlaanderen). Daarmee vergeleken is de financiële zekerheid van de stookoliefactuur een hele geruststelling.

Verwarm in alle vrijheid

Een tweede belangrijk voordeel van verwarmen op stookolie is dat de verbruiker te allen tijde zelf de touwtjes in handen heeft. Hij beslist wanneer hij stookolie laat leveren, door welke leverancier en hoeveel liter hij inslaat. Niets houdt hem tegen om op zoek te gaan naar het beste aanbod of snel in te spelen op een interessante prijsdaling. Wie verwarmt op stookolie heeft dan ook het uitgesproken profiel van een zelfstandige beslisser.

Klaar voor de toekomst

Verwarmen op stookolie is zowel economisch als ecologisch een toekomstgerichte keuze. Want alleen de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen zijn nog verkrijgbaar, waardoor ook consumenten met een oude bestaande mazoutinstallatie flink kunnen besparen door te investeren in een stookolieketel met label A of B. Bovendien behoort ook de combinatie met hernieuwbare energie (bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler) tot de mogelijkheden. Dat maakt stookolie een energie-efficiënte en prijsvriendelijke optie voor nieuwbouwwoningen en energetische renovaties.