Vastgoed

Stort de vastgoedmarkt binnenkort in elkaar?

Is er een huizencrash op komst? In Nederland is het al gebeurd, en ook in België houden toezichthouders en waakhonden de ontwikkelingen angstvallig in het oog … We hebben het natuurlijk over een mogelijke crash van de Belgische huizenmarkt. Toch stelt staatsbank Belfius gerust: de kans op een huizencrash is bijzonder klein. 

Waarom de angst voor een huizencrash er goed in zit

De Belgische woningprijzen zijn al een dertigtal jaar continu aan het stijgen. Sinds 2000 zijn de huizenprijzen zelfs meer dan verdubbeld, en voor 2017 wordt opnieuw een stijging van 3 procent voorspeld. Tel daarbij de andere risicofactoren op – zoals de stijgende rente, de dalende woonbonus, de vergrijzing van de bevolking en het feit dat banken strikte kredietvoorwaarden stellen en kandidaat-kopers dus zelf steeds grotere sommen moeten neertellen – en de angst voor een huizencrash lijkt reëel.

De stabiliteit van de Belgische huizenmarkt

Toch is de Belgische huizenmarkt erg stabiel, zeker in vergelijking met haar buurlanden, waarvoor nog grotere stijgingen worden voorspeld in 2017 (tot 5 procent in Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Verder is er in België van een overwaardering absoluut geen sprake, wat betekent dat het risico op een crash inderdaad erg beperkt is. Tot slot is het belangrijk om aan te stippen dat de variabele woonkredieten maar een klein percentage van de markt uitmaken, en dat dat percentage bovendien ook nog eens afneemt.

Positieve factoren

Bovendien zijn niet alleen de stijgende huizenprijzen van tel – er spelen ook tal van andere factoren mee, die de balans in de richting van een positief scenario sturen. De vraag naar nieuwe woningen zal bijvoorbeeld de komende jaren ook niet dalen. Bovendien stijgt het bruto beschikbaar inkomen van gezinnen al jaren sneller dan dat de huizenprijzen stijgen, en deze evolutie zal zich voortzetten dankzij onder meer de recente indexaanpassing, het loonakkoord en de verwachte stijging van de werkgelegenheid.