Nieuwbouw

Strengere bouwnormen spelen in kaart van bouwbedrijven en bouwpromotoren

Strengere bouwnormen spelen in kaart van bouwbedrijven en bouwpromotoren
Op vijf jaar tijd daalde het aantal Belgen dat gelooft dat het verwerven van een eigen woning haalbaar is van 1 op 2 naar 1 op 3*. De belangrijkste redenen voor deze trend zijn de complexiteit van het bouwen door de steeds strengere bouwnormen en de moeilijkheid om een lening te krijgen. Woningen Blavier, dat dit jaar een kwart eeuw bestaat, ziet in deze trend een belangrijke drijver voor verdere ontwikkeling. Mensen die een eigen nieuwbouwwoning willen verwerven zullen immers vaker beroep doen op bouwbedrijven die door hun schaalvoordelen en expertise het bouwproces optimaliseren en zo een betere prijs/kwaliteit bieden. Toch zal dit niet volstaan om de groei van de bouwsector te blijven ondersteunen. Een slim en daadkrachtig overheidsbeleid is hiervoor noodzakelijk.

Als het van de Belg afhangt dan bouwt hij nieuw, landelijk en in een open bebouwing. Deze trend bleef de voorbije vijf jaar onveranderd. Nog steeds zegt 75% van de ondervraagden de voorkeur te geven aan een eigen eengezinswoning. Maar de hindernissen op het pad naar de verwezenlijking van deze droom zijn talrijk en worden steeds groter. Zo is het aantal Belgen dat zich zorgen maakt over het verkrijgen van leningen quasi verdubbeld op vijf jaar tijd. Ook de complexiteit van het bouwproces door strengere energienormen en hierdoor duurdere en technisch complexere bouwmaterialen zijn een kopzorg. De helft van de Belgen met een (ver)bouwervaring getuigen dat het bouwproces heel wat stress en spanningen met zich meebrengt.

“Deze trends spelen in de kaart van nieuwbouwbedrijven zoals het onze. Wij beheren het bouwproces beter dan een particulier, kennen de materialen beter, weten hoe we aan de strenge normen moeten beantwoorden binnen een bepaald budget en hebben een veel kortere doorlooptijd van het bouwproces dan wanneer men zelf een woning bouwt. We verwachten daarom in de toekomst een aanhoudende groei van het aantal particulieren dat met ons een nieuwe woning bouwt,” aldus Stefan Hallez, algemeen directeur van Woningen Blavier.


Atypische aanpak in prijsgedreven markt

Woningen Blavier investeerde de voorbije 10 jaar fors in kwaliteitsverbetering om de dienstverlening naar de klanten te optimaliseren en opdat de woningen beantwoorden aan de strengere bouwnormen. In de markt van de instapklare woningen, waar vooral de prijs doorslaggevend is, wierp deze strategie haar vruchten af. Woningen Blavier noteerde de voorbije drie jaar een groei van bijna 39% (van 35 mio/€ naar 50 mio/€) en een spectaculaire stijging van 20% op de klantentevredenheid.

Strengere bouwnormen spelen in kaart van bouwbedrijven en bouwpromotoren

“We zagen de concurrentie toenemen in een zeer competitieve markt waardoor de druk op alle spelers steeg. Dankzij onze strategie, sinds de start van het vorige decennium, om niet langer alleen in te zetten op prijs, maar ook op kwaliteitsverbetering groeiden we uit tot een marktleidende speler op de Belgische markt van instapklare woningen. Om onze aanwezigheid nog te versterken openden we eind 2019 ons eerste kantoor in Vlaanderen en versterkten we onze negen kijkwoningen door oudere te vervangen door onze nieuwste ontwerpen. Het succes van deze aanpak geeft ons vertrouwen in continue groei,” aldus Stefan Hallez.


Belg eerder pessimistisch

Het aantal (ver)bouwers dat eerder somber gestemd is over de impact van politiek en economie op hun project steeg de laatste vijf jaar fors van 29% naar 38%. En het aantal Belgen dat bouwen door een roze bril bekijkt daalde dan weer van 26% naar 16%. De druk op de haalbaarheid van een eigen woning brengt wel een aantal mentaliteitsveranderingen met zich mee. Zo verdubbelde de laatste vijf jaar het aantal Belgen dat gelooft in de voordelen van kleiner wonen. Hierbij zijn betaalbaarheid (stijging van 33,9% naar 67,1%) en energie-efficiëntie (stijging van 46,2% naar 80,7%) de belangrijkste drijvers om kleiner te wonen. Ook de voordelen van nieuwe woonvormen, vooral kangoeroe wonen, die een eigen woning betaalbaarder maken winnen veld. Meer dan de helft van de bevraagde Belgen vindt het verder normaal dat de bouwregels steeds strenger worden.

“De trend naar steeds energie-efficiëntere woningen in combinatie met strengere normen opgelegd door de Nationale Bank voor het verkrijgen van een lening blijven de druk op de markt voor nieuwbouwwoningen opdrijven. We verwachten dat ook de bouwnormen voor renovatie nog aanzienlijk zullen verstrengen om op gelijke hoogte te komen met de nieuwbouwmarkt. Dit zal deze laatste ten goede komen. Maar om een eigen woning voor iedereen bereikbaar te maken moet de overheid een doordacht en slim stimuleringsbeleid voeren. Een belangrijke stap in die richting is zonder twijfel het veralgemenen van het 6% btw-tarief op sloop en heropbouw van woningen dat nu in een beperkt aantal gemeenten van toepassing is,” besluit Stefan Hallez.


*Dat blijkt uit de analyse over de laatste vijf jaar van woningmarkt trendrapporten van Woningen Blavier. Deze rapporten zijn gebaseerd op een onderzoek dat werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau bij een representatieve steekproef van 600 Belgen die recent een eigenwoning verwierven, of nu actief zijn in een (ver)bouw- of aankoopproces of daartoe concrete plannen hebben.