De strijd tegen zwartwerk zal de komende legislatuur veel minder opleveren dan verwacht. Niet omdat het zwartwerk onvoldoende bestreden wordt, wel omdat er veel minder in het zwart gewerkt wordt dan geraamd. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) had het aandeel zwartwerk in ons land nog op 17,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) geschat, de raming van de Nationale Bank ligt daar beduidend onder. De Nationale Bank houdt het op 3,8 procent van het bbp.
Het grote verschil komt volgens staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies doordat de OESO een veel ruimer begrip van fraude hanteert. De OESO kijkt "bijvoorbeeld ook naar belastingsontwijking, de illegale economie en de informele economie", legt Devlies uit in "De ochtend" op Radio 1. "Men werkt op basis van cijfers van andere landen, niet op basis van cijfers van België zelf. Het zijn vergelijkingen die gemaakt worden. Bovendien wordt er geen onderscheid gemaakt in de sectoren, wat nochtans heel belangrijk is voor het beleid."
Minder zwartwerk levert uiteraard ook minder inkomsten voor de schatkist op: 6 à 7 miljard euro volgens de cijfers van de Nationale Bank in plaats van 20 à 25 miljard euro volgens de OESO-raming. Devlies schat dat de inkomsten van de strijd tegen sociale én fiscale fraude voor de schatkist de komende legislatuur -tot 2014 dus- maar zo'n 2 miljard euro zullen bedragen.
Strijd tegen fraude zal put niet delven
Aangezien het begrotingstekort momenteel op 20 à 25 miljard wordt geschat, bedraagt die opbrengst slechts 10 procent. "Dat betekent dat er voor 90 procent andere maatregelen zullen moeten worden genomen", zegt Devlies. "In de verkiezingscampagne waren er partijen die stelden dat de budgettaire problemen konden worden opgelost door de strijd tegen de fraude. Dit blijkt vandaag onmogelijk te zijn. Men zal dus andere maatregelen moeten nemen."
Volgens de staatssecretaris is het sowieso onmogelijk om "alles binnen te halen, 2 miljard euro is onze ambitie". "We zullen niet alle fraude kunnen wegnemen, maar wel een zeer belangrijk gedeelte. Als we daarin slagen, zal België de betere leerling zijn in Europa inzake de fraudebestrijding", zegt Devlies.
Zo'n 17 procent van onze economie is fraudegevoelig. De fraudegevoeligste sectoren blijven nog steeds "de horeca, de bouwsector en de garagesector, in feite alle sectoren die rechtstreeks aan de consument producten leveren".
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam