ROC Mondriaan is de afgelopen jaren bezig geweest met een omvangrijke (her-)huisvestingsoperatie. Oude gebouwen zijn ingrijpend verbouwd of vervangen door nieuwbouw. Architectenbureau LIAG ontwierp voor ROC Mondriaan een nieuw gebouw aan de Waldorpstraat in Den Haag in opdracht van NS Poort, de stationsorganisatie van de Nederlandse Spoorwegen. De eerste studenten en medewerkers zijn deze week aan de slag gegaan met het onderwijs in de nieuwbouw.
Het nieuwe gebouw is gesitueerd op een smalle kavel, ingeklemd tussen de drukke spoorlijn bij Station
Den Haag HS en de Waldorpstraat. De ligging nabij het OV knooppunt is strategisch zeer goed gekozen: de onderwijscampus die hier ontstaat, samen met de Haagse Hogeschool, de studenten en starterswoningen van DUWO en het hierbij horende sociale leven, is direct verbonden met alle soorten van (openbaar) vervoer en ligt midden in de stad.
Het gebouw vormt een krachtige en (Mondriaan) kleurrijke afsluiting van het Leeghwaterplein en is ook vanuit de trein een visitekaartje voor ROC Mondriaan. Het gebouw heeft een gridvormige betonstructuur als gevel waar de vakken in de huiskleuren van het ROC zijn ingevuld. Samen met de ramen vormt dit een krachtig geheel. Een arcade begeleidt de voetgangersroute van station HS naar de studenten- en starterswoningen en de Megastores. Grote glasoppervlakken langs de arcade geven een inkijkje in de school: transparantie en etalage voor het beroepsonderwijs worden hier gekoppeld aan betere sociale veiligheid.
Loopbrug
LIAG ontwierp ook de loopbrug dat het gebouw aan de Waldorpstraat met het pand aan het Leeghwaterplein verbindt. De brug wordt voornamelijk gebruikt om de catering te bevoorraden vanuit de hoofdkeuken in het hoofdgebouw. Ook kan deze gebruikt worden voor droog transport van het ene naar het andere gebouw.
Flexibiliteit
Het gebouw is ontworpen op een stramien van 7,2 meter in de plattegrond, waardoor het in de toekomst eenvoudig om te bouwen is tot kantoren met een indeelbaarheid op 1,8 meter. Door te kiezen voor een kolomloze overspanning van de gevel naar de kernen is de indeling van de school aanpasbaar aan toekomstige onderwijsinzichten. Het gebouw wordt hierdoor ook een stuk duurzamer.
Het gebouw heeft twee hoofdvolumes met ieder een eigen kern met ‘wokkeltrappen' en alle ondersteunende functies. Op deze wijze kan het complex in de toekomst ook als twee afzonderlijke kantoor gebouwdelen verhuurd worden.
De gevelelementen en raamindeling zijn gebaseerd op een stramien van 1,8 meter x 1,8 meter. Deze elementen bestaan uit witte betonnen elementen met diepe negge. Hierin bevinden zich afwisselend ramen en gekleurde panelen. De repetitie van de betonnen gevelelementen zorgt, samen met een 'willekeurig' patroon van gekleurde panelen (5 Mondriaan-kleuren: rood, blauw, geel, licht grijs en donker grijs) en de ramen voor een schaalloze uitstraling.
Indeling/ interieur
Rondom de twee centrale kernen zijn de onderwijsruimten gesitueerd. Het gebouw heeft een centrale entree met een hoofdtrap die de studenten naar de 'Mondriaanstraat' brengt waarna zij hun weg vervolgen en via de wokkeltrappen naar hun onderwijsdomein gaan.
Op donderdag 12 januari 2012 zal de nieuwbouw aan de Waldorpstraat officieel geopend worden door wethouder Marnix Norder.
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam