Architectuur

Studenten architectuur zetten baksteen naar hun hand

Studenten architectuur zetten baksteen naar hun hand
Vorige week verwelkomde Wienerberger een 100-tal studenten uit het derde jaar bachelor architectuur van de Universiteit Antwerpen. In het kader van de studio Architectuur en Constructie dompelden de ontwerpers in spe zich bij de fabrikant van keramische bouwmaterialen drie dagen lang onder in het onuitputtelijke thema ‘baksteen’.

Twee dagen waren gereserveerd voor informatieve en werkateliers in de Wienerberger showroom te Londerzeel. Daar verwierven zij meer inzicht in de ruime variatie aan technische en esthetische verwerkingsmogelijkheden, voegen en metselwerkverbanden. Daarna kregen zij de gelegenheid om, binnen een welomlijnde opdracht, zelf experimenteel onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om bakstenen te stapelen.

Als opgave moesten de studenten met een pakket bakstenen een stabiele wand van 1m40 tot 1m60 stapelen, waarin minstens een doorzicht zat. Daarbij moesten ze streven naar een zo geslaagd mogelijke mix van patronen, transparantie en schaduwvorming. De workshop resulteerde in een amalgaam aan creatieve hoogstandjes die de expressieve mogelijkheden van baksteen perfect illustreren.

Studenten architectuur zetten baksteen naar hun hand

De derde dag brachten de toekomstige ontwerpers een bezoek aan de Wienerberger productiefaciliteit in Maaseik, waar bakstenen nog op de traditionele manier worden vervaardigd in een ringoven. Ook de site in Lanaken werd bezocht. Zo werd het contrast tussen ambachtelijke en hedendaagse productie levendig voelbaar.

Daarmee heeft de studio Architectuur en Constructie haar eerste week achter de rug. Een uiterst boeiende week, waarin de studenten ontdekten dat baksteen een heel eigen rol plaats bekleedt op het snijpunt van techniek, materiaal, esthetica en beleving. Baksteen verrijkt het architectuurregister met een polyfonie aan stemmen: als constructief element, als bekleding van constructies, als drager van betekenis. Kortom, als bouwmateriaal dat constructie en ornament in zich verenigt en daarmee al eeuwenlang een unieke plek inneemt in de architectuur.

Studenten architectuur zetten baksteen naar hun hand