Bedrijfsnieuws

Tarkett sluit zich aan bij Clean Hospitals

Tarkett sluit zich aan bij Clean Hospitals
Tarkett, wereldwijd marktleider op het gebied van innovatieve oplossingen voor vloeren en sportoppervlakoplossingen, sluit zich aan bij het netwerk van Clean Hospitals. Het bedrijf wil op deze manier zijn bijdrage aan een betere hygiëne in ziekenhuizen en de bevordering van effectieve, duurzame en evidencebased reinigingsrichtlijnen vergroten. Deze stap maakt deel uit van de IPC (Infection prevention and control) strategie die Tarkett hoog in het vaandel draagt.

Ervaring en expertise op het gebied van vloeren delen

Jaarlijks worden over de hele wereld miljoenen patiënten1 getroffen door nosocomiale2 infecties. Het merendeel van deze infecties kan voorkomen worden door een goede hygiëne. Clean Hospitals streeft er dan ook naar het bewustzijn en de veiligheid van patiënten te vergroten als het gaat om de omgevingshygiëne in ziekenhuizen.

Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben bijzondere behoeften als het aankomt op de vloer. Met meer dan 70 jaar ervaring in de gezondheidszorg zal Tarkett zijn expertise op het gebied van vloeren met de werkgroepen van Clean Hospitals delen. Éen op de twee Europese ziekenhuizen is tegenwoordig namelijk uitgerust met een vloer van Tarkett.

“Ziekenhuisinfecties en antimicrobiële resistentie vormen voor zorginstellingen de twee belangrijkste problemen, die door Covid-19 zijn verergerd. Onze deelname aan het netwerk van Clean Hospitals is een belangrijke stap in de juiste richting ter ondersteuning van de zorggemeenschap,” legt Dominique Scheldeman, Segment Manager Health & Aged Care Tarkett BeLux, uit. “We willen bijdragen aan een snellere invoering van de beste protocollen voor de reiniging van ziekenhuisvloeren, waarbij de gezondheid van mensen en het milieu worden gewaarborgd. De gezamenlijke en wetenschappelijke aanpak van Clean Hospitals en de sterke focus op het leven van patiënten en de veiligheid van zorgmedewerkers, ligt volledig op één lijn met de toewijding die Tarkett heeft aan het welzijn van de mensen.”


Prof. Didier Pittet van Clean Hospitals voegt hieraan toe: "Samenwerken om zo de beste en meest passende beslissingen te maken, is waar Clean Hospitals voor staat. Het onderling uitwisselen van ervaring en kennis is uniek en van cruciaal belang. Hierdoor zijn we als netwerk in staat te reageren als er de behoefte ontstaat om een algemeen bewustzijn te creëren, een bepaald onderzoek onder de loep te nemen of nieuwe innovaties, methoden, trainingen en opleidingen te ondersteunen. Dit initiatief zet zich in om zorginstellingen veiliger te maken door het versterken en stroomlijnen van de omgevingshygiëne in de gezondheidszorg. Clean Hospitals verwelkomt Tarkett met open armen. Deze samenwerking voegt een nieuw expertise toe en we weten dat de verscheidenheid aan kennis onze kracht is."

Infectiepreventie en controle

De eerste vereiste voor een goede ziekenhuishygiëne is dat alle oppervlakken, voorwerpen en apparatuur binnen een zorgomgeving goed schoongemaakt kunnen worden. IPC (Infection prevention and control), de reeks van maatregelen om de verspreiding van gezondheidszorg gerelateerde infecties en antimicrobiële resistentie te voorkomen, is voor de omgevingshygiëne van een ziekenhuis van cruciaal belang. Daarom is de keuze van de juiste materialen voor vloeren en wanden prioriteit. Op plekken met een lager risico, zoals ingangen en kantoren, hebben de vloer- en wandbekledingen minder invloed op IPC, maar in klinische gebieden moeten ze zorgvuldig worden geselecteerd om het schoonmaken te vergemakkelijken en een uitstekende hygiëne te kunnen garanderen.

Clean Hospitals en Tarkett leggen de lat hoog

Uit de Covid-19-crisis is duidelijk gebleken dat schoonmakers in zorginstellingen een belangrijke rol spelen bij de strikte opvolging van reinigingsprotocollen. Clean Hospitals richt zich op het verbeteren van de industriestandaard en het vergroten van de zichtbaarheid van de omgevingshygiëne in de patiëntenzorg door middel van een evidencebased benadering. Het is de verwachting dat deze verbeteringen in de omgevingshygiëne de volksgezondheid uiteindelijk ten goede zullen komen, doordat het aantal gevallen van ziekenhuisinfecties afneemt en antimicrobiële resistentie vermindert.

1 Bron: https://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf
2 Een nosocomiale infectie, ook wel ziekenhuisinfectie genoemd, is een aandoening die patiënten oplopen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis