Meer inbreiding en snellere vergunningen nodig
Bouwunie zal in de Taskforce pleiten voor een beleid dat meer ruimte biedt aan inbreiding en alternatieve woonvormen, terwijl ook de vergunningsprocedures efficiënter en minder complex moeten worden. "450.000 nieuwe woningen tegen 2050 is ambitieus, maar noodzakelijk om te voldoen aan de groeiende woonbehoefte," zegt Waeytens. "Daarnaast moeten jaarlijks zeker 20.000 tot 30.000 woningen grondig gerenoveerd worden. Dat kan alleen als onze bedrijven vlot en efficiënt kunnen werken."Snellere procedures en financiële steun cruciaal
Lange procedures, tegenstrijdige adviezen en het NIMBY-syndroom (Not In My Backyard) vertragen bouw- en renovatieprojecten onnodig. "Hier ligt een belangrijke taak voor de Taskforce en de overheid," benadrukt Waeytens. Naast administratieve vereenvoudiging pleit Bouwunie ook voor extra financiële ondersteuning, zoals hogere Vlaamse premies en een verlaging van het btw-tarief op sloop en heropbouw op federaal niveau.De nieuwbouw zit in het slop. Dat is geen nieuws. Bouwunie wijst daar al langer op. Het aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt jaar na jaar. Ook de driemaandelijkse Bouwbarometer van Bouwunie, de conjunctuurmeter voor de bouwsector, staat al geruime tijd in het rood. Onder meer door de tanende nieuwbouwmarkt. Meer nog, in 2024 stond het vertrouwen van de bouwsector op het slechtste peil in 10 jaar.
Inbreiden, alternatieve woonvormen, vergunningen
Inbreiden is zeker een manier om het woningaanbod te vergroten. Inbreiden is op beschikbare ruimte meer wooneenheden creëren dan voorheen. Denk aan een villa in een dorp of gemeente die je sloopt en vervangt door een klein appartementsblok met meerdere wooneenheden. Maar ook alternatieve woonvormen zoals het opsplitsen van woningen, tiny houses, modulair bouwen, cohousing enzovoort zijn alternatieven. Maar onze bouwbedrijven botsen nog te vaak op te strenge en logge vergunningsprocedures. Of op veelvuldige beroepsprocedures door emotionele bezwaren en het fameuze NIMBY-syndroom (Not-in-my-backyard)."Wij pleiten voor soepelere vergunningsprocedures en minder bezwaarmogelijkheden. Ook is het belangrijk dat alle betrokken instanties de violen gelijkstemmen. Zodat tegenstrijdige adviezen de bouwheer niet remmen", aldus Waeytens. Om renovatie betaalbaar te houden, verwijst Bouwunie onder andere naar de noodzakelijk optimalisering van de renovatieplicht.
"Geef particulieren langer de tijd om de nodige financiële middelen te verzamelen. 10 tot 15 jaar bijvoorbeeld, gekoppeld aan een verplicht individueel masterrenovatieplan binnen de twee jaar. Om dan naar een hoger label dan D te kunnen renoveren". Het definitief maken van het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw, zowel voor particulieren als voor bouwpromotoren en projectontwikkelaars, noemt Bouwunie absoluut een wijze beslissing om de nieuwbouw een boost te geven.