Nieuwbouw

Tekort aan kennis groter probleem dan tekort aan mensen

Twee op de vijf bedrijven uit de bouwsector erkent dat er op dit moment al een tekort aan kwalitatief goed personeel is. Dit probleem wordt met name gezien door installateurs en aannemers (zowel B&U als GWW). De grootte van het bedrijf speelt hierbij geen rol, wel zijn het de bedrijven met 20 man personeel of meer die ook nog veel problemen verwachten voor de komende twee jaar. Tevens wordt onderkend dat er een kwantitatief personeelstekort is, maar die is relatief gezien minder groot. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in januari - februari 2016 is uitgevoerd onder 700 bedrijven uit de bouw- en installatiesector. Juist omdat de markt ook weer aan het aantrekken is, is het belangrijk dat bedrijven aandacht gaan geven aan HR gerelateerde onderwerpen.

Twee op de vijf bedrijven ziet nu al tekort aan kwalitatief goede mensen

Van alle bouw- en installatiegerelateerde bedrijven ziet op dit moment al 40% een kwalitatief tekort aan personeel (kennis). Nog eens 20% verwacht dat dit binnen nu en 2 jaar een rol zal gaan spelen. In totaal is dus drie op de vijf bedrijven die van mening is dat dit een groot probleem is voor de sector. Het zijn met name de installateurs en de aannemers (zowel B&U als GWW) die dit ervaren. Los van type bedrijf, maar kijkende naar de grootte van de organisatie, zijn het met name de bedrijven met 10 – 19 man en de 20 man en meer die dit zien, respectievelijk 63% en 75% (nu of binnen twee jaar).

Tekort aan ‘handjes’ speelt ook, maar is relatief gezien minder urgent

Daar waar zes op de tien bedrijven een kwalitatief tekort ervaren of op korte termijn verwachten, is een kwantitatief tekort bij ´slechts´ vijf op de tien bedrijven aan de orde. Dit is iets minder, maar desalniettemin ook een probleem. Verder speelt dit, evenals bij het kwalitatieve personeelstekort, voornamelijk bij installateurs, aannemers en de grotere bedrijven.

Tekort aan kennis groter probleem dan tekort aan mensen

Belang van HRM hoger op de agenda

In 2009 zei USP het volgende over HRM in de bouw: “De bouw-, installatie- & vastgoedsector rationaliseert en professionaliseert in hoog tempo. Marketing en Human Resource Management (personeel- organisatie- beleid) krijgen daardoor steeds meer aandacht. De huidige spanning op de arbeidsmarkt wordt een steeds groter probleem. De instroom is immers beperkt en de uitstroom wordt steeds groter, onder meer vanwege de vergrijzing. Daarnaast wordt het bouwproces steeds complexer, waardoor het gevraagde kennisniveau steeds hoger komt te liggen. Om de vraag naar personeel kwalitatief én kwantitatief te vervullen is aandacht voor HRM absoluut noodzakelijk.”

Dit beeld is zeven jaar later nog steeds van kracht. Gekwalificeerde mensen binnenhalen (boeien) én binnenhouden (binden) is een steeds belangrijker speerpunt in het strategisch beleid van ondernemingen geworden. Werkgevers in de bouw-, installatie- & vastgoedsector zullen derhalve een gefundeerd HRM-beleid moeten ontwikkelen om werknemers te werven en te behouden. Bedrijven die dit al een aantal jaren doen zijn bijvoorbeeld bouwbedrijf Hertzinger en VORM Bouw. Zij hebben tijdig de focus gelegd op duurzame inzetbaarheid van de eigen medewerkers. Dit voorkomt dat kwalitatief goede en ervaren medewerkers het bedrijf verlaten. Anderzijds gaan tevreden medewerkers met plezier naar het werk en aangezien zij het directe contact met de klanten hebben, zal de klant het plezier ook ervaren. Dit zal sneller leiden tot positieve reclame in de directe omgeving van de klant en mogelijk nieuwe opdrachten voor uw bedrijf.

Ook hierbij geldt dus: meten is weten! Om strategisch beleid te ontwikkelen en te onderbouwen heeft men inzicht nodig in zaken als de medewerkertevredenheid, wensen en behoeften van medewerkers, het imago op de arbeidsmarkt en kerncijfers aangaande de arbeidsmarkt. BouwHRM, een initiatief van USP Marketing Consultancy, kan bedrijven hierbij ondersteunen.