Zwembaden en (zwem)vijvers

Tennisarena Melbourne wordt zwevend zwembad

De Rod Laver Arena, een tennisstadion in Melbourne, wordt kort na de Australian Open omgebouwd tot een zwembad. In het 50-meter bad worden in maart de wereldkampioenschappen zwemmen gehouden. Het verplaatsbare bad, een ontwerp van Astral Pools, krijgt een capaciteit van 11.000 mensen.

Dat schrijft De Stentor. Veertig containers met onderdelen zijn van Barcelona naar Melbourne gevaren. In totaal worden er twee zwembaden aangelegd. Voor de ombouw van de Rod Laver Arena is een maand uitgetrokken. De eerste vijf rijen met stoelen verdwijnen onder een overkapping. Doel is vervolgens het publiek vlak aan het water te houden.

De demontabele zwembaden (Skypools) bestaan uit ongeveer 500 onderdelen. Het zwembad voor de Rod Laver Arena is gemaakt van 350 gegalvaniseerde stalen platen met een rubberen voering. Er komen speciale afvoerkanalen die het wateroppervlak glad moeten houden. Bij de bouw wordt geen beton en geen enkele bout of moer gebruikt.

Het zwembad rust niet op de tennisbaan maar zweeft als het ware boven de grond, met behulp van een complex netwerk van zware kabels. De stalen kabels vormen de sleutel van de constructie. Zij voorkomen beweging en corrigeren ongelijke druk.

De verwarming, pompen en filtersystemen van het zwembad bevinden zich tussen de grond en de bodem van het zwembad.