Vastgoed

Terreur weegt niet op vastgoed in Molenbeek

In november vorig jaar schrikten terroristen de wereld op door aanslagen te plegen op zes verschillende locaties in Parijs. Al snel bleek dat twee van de daders in België woonden, en meer bepaald in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Amper een half jaar later pleegden terroristen gruwelijke aanslagen op de Brusselse metro in Maalbeek en in de vertrekhal van de luchthaven in Zaventem. Door deze gebeurtenissen werd Brussel het mikpunt van de internationale media. De negatieve impact op het toerisme is ongemeend groot, terwijl de vastgoedmarkt relatief goed standhoudt.

Vastgoed in Brussel blijft stabiel

Volgens de krant De Tijd heeft het nieuws over de daders van de aanslagen in Parijs, of zelfs de aanslagen van 22 maart in Brussel zelf, geen impact op immobiliën in het hoofdstedelijk gewest.

Het is niet zo dat mensen plots in ‘veiligere’ Brusselse gemeenten willen wonen. In april 2016 deed het hele gewest het relatief goed op het vlak van vastgoedtransacties. De Belgische notarissen noteerden een minieme daling van 0,5 procent – terwijl het Vlaams Gewest tegelijkertijd 1,5 procent minder vastgoedtransacties had. De gemeenten Brussel-Stad, Schaarbeek en Molenbeek behouden bovendien hun marktaandeel.

Er is evenmin sprake van een vlucht van rijke buitenlanders, zoals Europese ambtenaren, diplomaten en zakenlui. De gemeenten Ukkel en Elsene, die erg geliefd zijn bij buitenlanders, doen het nog altijd erg goed. Ook de gemeenten Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe, die bekendstaan om hun dure vastgoed, noteren geen opvallende dalingen.

Impact op economie is veel groter

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat Brussel het uitstekend stelt. De lokale economie heeft zware klappen gekregen. De hotels in Brussel hadden in de paasvakantie bijvoorbeeld gemiddeld ruim 50 procent minder gasten. De horecasector vreest voor een “sociale ramp met massale ontslagen”. Over de economische toestand in Brussel, en de invloed daarvan op de vastgoedmarkt, is het laatste woord nog niet gezegd …