Energie

Teruglevergoeding voor overtollige stroom zonnepanelen is geen goed idee

Teruglevergoeding voor overtollige stroom zonnepanelen is geen goed idee
In Nederland betaal je een vergoeding voor het terugleveren van overtollige stroom van zonnepanelen. In België is dit (nog) niet het geval, en als het aan Bouwunie ligt, blijft dat zo. De situatie in Nederland, waar het principe van de terugdraaiende teller geldt, is namelijk niet te vergelijken met die in België. Hier betaal je als consument voor afgenomen stroom en krijg je een (lage) vergoeding voor de stroom die je op het net zet met de digitale teller. Bouwunie noemt het invoeren van een extra injectiekost bovenop deze regeling "cherrypicking" en waarschuwt dat dit de kosten voor consumenten zou verhogen.

"We hebben onszelf klimaatdoelstellingen opgelegd voor onze woningen. Investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen, maakt hier deel van uit. Een teruglevergoeding zou de motivatie om te investeren in zonnepanelen doen afnemen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.


Moet er in ons land toch een teruglevergoeding komen, dan eist Bouwunie randvoorwaarden. Namelijk: de prijs die je krijgt voor injectie moet dan dezelfde zijn als wat je nu betaalt voor afname. De bouworganisatie herhaalt in dit verband haar vraag om in het kader van de energietransitie en decarbonisatie de prijs van elektriciteit sowieso te verlagen. Voor Bouwunie mag de prijs per KwH voor elektriciteit maximum 2,1 tot maximum 2,5 keer zo hoog zijn als de prijs per KwH voor gas.