Nieuwbouw

Tips om een nieuwe woning goed te onderhouden en toekomstige schade te voorkomen

Tips om een nieuwe woning goed te onderhouden en toekomstige schade te voorkomen
Eindelijk is de oplevering van jouw nieuwe woning daar. Het heeft lang geduurd, maar nu ben je eindelijk in staat om hier echt een thuis van te maken. Heerlijk! Maar juist bij een nieuwe woning wil je hier natuurlijk zo zuinig mogelijk op zijn. Goed onderhoud is noodzakelijk om de woning in topconditie te houden en toekomstige schade te voorkomen. Maar een huis waarin goed geleefd wordt, loopt natuurlijk wel altijd risico's. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je je woning moet onderhouden en deze risico's tot het minimum kunt beperken. In dit artikel zetten we enkele tips op een rij om hierbij te helpen.

Spoel geen vervuilende stoffen door de afvoer

Rioleringsproblemen zijn een groot probleem. Veel mensen hebben te maken met de gevolgen van verstopte rioleringen en erger. Om grote kosten te voorkomen, is het daarom belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met het riool onder jouw woning. Dit betekent bijvoorbeeld dat je oppast met dingen die je door het toilet of de wasbak spoelt. Spoel bijvoorbeeld geen vet door het putje en gebruik enkel toiletpapier en geen andere middelen in het toilet. Pas ook op met het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen.

Heb je toch het idee dat er een probleem met de riolering is? Bijvoorbeeld omdat het water niet goed wegloopt of er een vervelende rioleringslucht in huis hangt? Schakel dan een deskundige in om het probleem in kaart te brengen. Loodgieter Arnhem gezocht? Vraag dan in je omgeving welke loodgieters zij hebben gebruikt of lees de recensies online. Zo weet je zeker dat je een loodgieter inschakelt die verstand heeft van wat hij doet en het probleem voor eens en voor altijd kan oplossen.

Creëer voldoende ventilatiemogelijkheden in alle kamers

Een vochtprobleem is funest voor de gezondheid en de staat van de woning. Daarom is het belangrijk dat er in elke kamer van het huis voldoende ventilatiemogelijkheden aanwezig zijn. Enkel het openen van de ramen is meestal niet voldoende. Er moet 24/7 sprake zijn van ventilatie. Zeker in nieuwbouwwoningen is dit vaak een puntje van aandacht. Deze woningen worden namelijk zo goed geïsoleerd, dat er nauwelijks sprake is van natuurlijke ventilatie. Daardoor zullen er ook zelf stappen ondernomen moeten worden om de kamers beter te ventileren. Bijvoorbeeld door het gebruik van mechanische ventilatiesystemen. Zo profiteer je altijd van een gezond binnenklimaat.

Inspecteer jaarlijks het dak

Een jaarlijkse dakinspectie is misschien niet je favoriete klusje, maar wel nodig. Als je dit zelf om welke reden dan ook niet kan, laat het dan door een ander uitvoeren. Jaarlijkse inspecties zijn namelijk noodzakelijk om problemen vroegtijdig op te sporen en lekkages op de lange termijn te voorkomen. Daarnaast ben je zo ook direct in staat om te controleren of alle dakpannen nog goed vastliggen. Zo voorkom je ernstige schade bij de eerste storm van het jaar en weet je zeker dat je woning en dak nog altijd in goede conditie zijn en alle weersomstandigheden kunnen doorstaan.