Duurzaam Bouwen

Tips om te besparen op je energiefactuur

Wonen is duur. Naast de huur of afbetaling aan je lening, betaal je ook elke maand voor water, elektriciteit en gas. Alles samen kunnen deze rekeningen behoorlijk oplopen: in een huishouden met 4 personen betaal je algauw 80 euro per maand aan gas, elektriciteit en water. Nochtans kan je heel wat energie besparen in huis, mits je een aantal tips opvolgt die wij je graag meegeven.

Besparen op je energiefactuur: zoek de goedkoopste gas- en elektriciteitsleverancier

Enkele jaren geleden is de gas- en elektriciteitsmarkt vrijgegeven, waardoor Electrabel niet langer een monopolie had. De concurrentie heeft de prijzen doen dalen, maar Electrabel hield lange tijd zijn prijzen erg hoog: de meeste mensen schakelde uit gemakzucht toch niet over op een goedkopere leverancier. Vandaag is Electrabel een stuk goedkoper, maar ze komen lang niet altijd als de goedkoopste uit de bus. Op de website van de VREG bereken je eenvoudig wie in jouw regio de goedkoopste leverancier van gas en/of elektriciteit is. Komt er een andere energieleverancier uit de bus dan je huidige? Dan wordt het misschien tijd om over te stappen.

Energie besparen door te investeren: isolatie en hernieuwbare energie

Een andere goede manier om energie te besparen in huis, is door te isoleren en door te investeren in hernieuwbare energie.

Isoleer je huis

Bij veel huizen het dak nog niet geïsoleerd. Het gevolg is een enorm warmteverlies, en dat voel je in je energiefactuur. Is je huis of je dak nog niet goed geïsoleerd, dan is het dus zeker de moeite om daarin te investeren. Het kost je nu veel geld, maar op een lange termijn zul je enorm besparen. Bovendien krijg je voor dit soort investeringen vaak premies van de overheid.

Wil je binnenkort verhuizen? Ga bij je zoektocht naar een nieuw huis of een appartement dan altijd even na in hoeverre het huis of het appartement geïsoleerd is.

Hernieuwbare energie

Bij hernieuwbare energie denken we vooral aan zonnepanelen en warmtepompen. Beiden vragen ze een investering, maar beiden zorgen voor een besparing op je energiekosten. Ga op de website van de Vlaamse Overheid ook even na welke premies je bij de overheid kan krijgen voor je investering in zonnepanelen of in een warmtepomp.