Verlichting

Tips voor de creatie van een optimale buitenverlichting

Tips voor de creatie van een optimale buitenverlichting
De tuin is een volwaardige buitenkamer, een plek om met vrienden en familie te genieten, een verlengstuk van het interieur. Logisch dus dat je best even nadenkt over de inrichting. De buitenverlichting is alvast de juiste start. Het najaar en het voorjaar zijn het ideale moment om te plannen. Zo kun je straks volop van het mooie weer profiteren. Delta Light geeft inspiratie met eenvoudige regels: vijf richtlijnen voor de creatie van een optimale lichtsfeer, in elke situatie. Ga je voor up lights onder een boom om een theatraal effect te creëren? Of kies je leds met lenzen om muren en structuren tot leven te brengen? Ruim honderd armaturen voor wanden, vloeren en plafonds bieden eindeloze mogelijkheden. Innovatieve technieken in verschillende stijlen, voor inbouw en opbouw. Pure lighting pleasure!

Ga na welk effect je wil bereiken

Doordachte verlichting is bedoeld om het unieke karakter en de nuances van je tuin in de verf te zetten. Belangrijk is dat de verlichting is afgestemd op jouw situatie. Waar en wanneer heb je licht nodig? Is het alleen de bedoeling om vanuit de woonkamer te genieten van het uitzicht? Of wil je ook winterse feesten organiseren? Heb je een strak afgelijnde tuin? Of is het een romantische plek waar het heerlijk verdwalen is? Lichtadviseurs helpen je met een lichtplan, uitgewerkt op basis van jouw wensen en behoeften.



Kies de juist lichtintensiteit

Vroeger werden tuinen verlicht volgens een alles-of-niets filosofie: met krachtige spots of volledige duisternis. Bomen en vijvers die te fel zijn uitgelicht, zorgen dat de rest van je tuin een donkere vlek wordt. Vooral ledverlichting leent er zich toe om hier het juiste evenwicht te vinden door haar vele mogelijkheden qua lichtintensiteit, zowel voor de basisverlichting als voor de sfeerverlichting.

Mix warm en koud licht

Er zijn grofweg twee kleurtemperaturen: koud wit (4200-6500°K) en warm wit (<3300°K). Halogeenlampen en klassieke gloeilampen geven een warm wit licht, maar verbruiken veel energie. Spaarlampen, gasontladingslampen en leds zijn zuiniger en zijn er in beide kleurtemperaturen. Koud wit licht is ideaal om het groen van bomen en planten tot leven te brengen. Warm wit licht is gezelliger op het terras. Je kunt dus gerust de twee kleurtemperaturen combineren.



Voeg stijl en ruimtelijkheid toe

De buitenverlichting is het visitekaartje van je woning en de finishing touch voor al wie houdt van architectuur en interieur. In een goed lichtplan is sprake van een wisselwerking tussen de binnen- en buitenruimte. Immers de tuin wordt almaar vaker gezien als ‘open’ kamer, en sluit dan ook naadloos aan op de binnenruimte. Het juist aanwenden van licht kan deze ruimtelijkheid vergroten.

Denk aan de veiligheid

Een goede buitenverlichting houdt ook rekening met de veiligheid. Door het afbakenen van het terras of het markeren van paden en opritten kun je zorgeloos rond het huis wandelen.