Nieuwbouw

Toename gebruik staalvezelbeton verwacht

Door innovaties zijn de toepassingsmogelijkheden van beton de afgelopen jaren enkel toegenomen. Staalvezelbeton is één van deze innovaties en bewijst zichzelf in diverse niches (industrievloeren, bushaltes, rotondes etc). Het aandeel staalvezelbeton in de betonmarkt is echter beperkt, maar als we uitgaan van de verwachtingen van aannemers (B&U en GWW) zal dit aandeel in de komende 2 jaar stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder 197 aannemers.

Veel mogelijk met beton

Uit eerder onderzoek van USP blijkt dat aannemers B&U in de afgelopen 10 jaar diverse innovaties gezien hebben in de betonsector, zoals hoge sterkte beton (HSB), vezelversterking, licht beton en zelfverdichtend beton. De druksterkte, treksterkte, massa, isolatiewaarde, transportkosten en verwerkbaarheid zijn slechts een greep uit de eigenschappen welke met de innovaties kunnen worden verbeterd. Zodoende zijn de toepassingsmogelijkheden van beton in de afgelopen jaren enkel toegenomen.

Toepassingen van staalvezelbeton

Staalvezelbeton is een innovatie waarbij beton weerstand kan bieden aan trekkrachten. Wanneer staalvezelbeton als alternatief wordt ingezet voor gewapend beton, betekent dit dat het beton in één procesgang kan worden gestort. Er hoeft namelijk niet meer gewapend te worden. In Nederland wordt staalvezelbeton vooral toegepast in industrievloeren (Bouw Totaal). Daarnaast bewijst het materiaal zich ook in niches als rotondes, verzorgingsplaatsen voor vrachtwagens en bushaltes. Dankzij de vezelversterking zijn minder voegen nodig dan bij ongewapend beton. Minder voegen betekent minder onderhoud en dat is dan ook vaak één van de drijfveren bij dergelijke infrastructurele toepassingen om te kiezen voor staalvezelbeton.

Verwachtingen gebruik

Het aandeel staalvezelbeton in de betonmarkt is beperkt en wordt geschat op circa 3%. Het is dan ook logisch dat meer dan de helft van de aannemers helemaal geen staalvezelbeton (mortel/producten) verwerkt, maar gezien de verwachtingen van aannemers ten aanzien van de ontwikkeling zou dit in de toekomst wel eens kunnen veranderen. Zowel de verwerkers als niet-verwerkers van staalvezelbeton verwachten namelijk in de komende 2 jaar meer staalvezelbeton te verwerken. De redenen voor deze stijging lopen uiteen. Aannemers geven aan dat staalvezelbeton bijvoorbeeld vaker wordt aangedragen door de constructeurs, meer mogelijkheden biedt, goedkoper, flexibeler en sneller is en meer toepassingsgebieden krijgt. Hoe groot de groei van het aandeel staalvezelbeton precies zal uitpakken is moeilijk te voorspellen, maar dat het aandeel zal stijgen blijkt uit de verwachtingen van aannemers.