Verbouwen

Totaalconcept voor hedendaags wooncomfort

Totaalconcept  voor hedendaags wooncomfort
Energiezuinig en EPB-conform bouwen is slechts de basis voor architecte Annelies Comptdaer (Poutrelles Architecten). Voor haar eigen rijwoning in het centrum van Merelbeke ging ze resoluut voor optimaal wooncomfort. Met isolatie, ventilatie en zonwering, maar ook met een combinatie van authentieke elementen en nieuwe materialen. Het resultaat: een geslaagd totaalconcept waar het aangenaam vertoeven is, in elk seizoen.

Van de jaren 30 tot nu is er heel wat vooruitgang geboekt qua materialen, technieken en trends. Gelukkig maar. Dat bood meteen een zee aan mogelijkheden voor de totaalrenovatie van Annelies in Merelbeke. Het hoofdgebouw bleef behouden, de achterbouwen werden gesloopt en maakten plaats voor een hedendaags bouwvolume. Alles werd gestript, opnieuw geïsoleerd en vakkundig afgewerkt. En daarbij werd niets aan het toeval overgelaten.

Totaalconcept  voor hedendaags wooncomfort
voor & na

Charmant en hedendaags

Aan de straatkant charmeert de authentieke gevel van deze rijwoning, terwijl de achterzijde een volledig nieuwe look kreeg. Die dialoog tussen ‘oud’ en nieuw is meteen een mooie samenvatting van de kern van het renovatietraject. Elke ingreep was erop gericht de ziel van de woning te bewaren, terwijl het wooncomfort met nieuwe technieken en grotere raampartijen een boost kreeg. Het vele glas trekt uiteraard veel daglicht binnen, dat vonden we echt belangrijk. Tegelijk brengt het natuurlijk een reëel oververhittingsrisico met zich mee. Met buitenzonwering kozen we daarom voor een minimale impact van de zon op de binnentemperatuur”, vertelt Annelies Comptdaer. De architecte werkte zelf het totaalconcept voor haar woning uit.

Boeiende dialoog tussen ‘oud’ en nieuw.

Totaalconcept  voor hedendaags wooncomfort

Verder denken

De rol van een architect is adviseren en meedenken. Zeker bij renovaties is dat nog steeds een belangrijke meerwaarde. Annelies: “Je denkt bij een verbouwing misschien niet meteen aan gezonde binnenlucht en aangename temperaturen, maar als je ze niet hebt, valt het pas op hoe storend dat is. Daarom hield ik vanaf het eerste ontwerp rekening met de nodige technieken. Enkel zo realiseer je een maximale integratie in het gebouw. Denk maar aan het inwerken van het kanalennet voor de ventilatie of de screenbakken voor de zonwering. De keuzes op vlak van technieken hebben een esthetische impact en als architect weegt ook dat door.” Het architecturale concept bepaalde onder meer de keuze voor een C+-ventilatiesysteem. De toevoer van verse lucht gebeurt via raamroosters en vervuilde binnenlucht wordt mechanisch afgezogen. Het dubbel kanalennet van een D-systeem was geen optie. “Zeker omdat we de hoge plafonds wilden behouden en dus geen plaats hadden om extra luchtkanalen weg te werken”, verduidelijkt Annelies. “Sommige verbouwers zouden misschien opperen om enkel de nieuwe of vernieuwde ruimtes te voorzien van ventilatie, maar dat vind ik een vreemde redenering. Wij beperkten ons niet tot de verplichtingen, maar lieten meteen vraag gestuurde ventilatie installeren in de volledige woning.”

“Pas als je geen gezonde lucht en aangename binnentemperatuur hebt, valt de
impact ervan op. Als architect zetten we hier proactief op in.”


Totaalconcept  voor hedendaags wooncomfort

Zonnesensor als koeltegarantie

Op warme dagen blijft het heerlijk koel binnenshuis in Merelbeke. De screens houden de zonnewarmte buiten ondanks de grote ramen aan de zuidkant. Ook als niemand thuis is om ze dicht te doen. Annelies: “De screens worden automatisch aangestuurd via een zonnesensor. Detecteert die teveel zonlicht, dan gaan de screens vanzelf naar beneden. Op warme dagen is dat echt nodig om het binnen aangenaam te houden. In de winter en de tussenseizoenen nemen we de sturing dan weer zelf in handen om de zonnewarmte maximaal te benutten. Zo creëren we in elk seizoen de beste omstandigheden.”









meer info: www.renson.eu