De vzw Tracimat zal via een uitgewerkt traceerbaarheidsysteem toezicht houden op het correcte verloop van de selectieve sloop- en afbraakwerken. Dit systeem vertrekt van een identificatie van de materialen die kunnen vrijkomen bij de sloop en afbraak, en gaat na wat er met deze materialen gebeurt tijdens de werken. Hierdoor worden de milieurisico’s bij sloop- en afbraakwerken beperkt, worden gevaarlijke afvalstoffen correct en veilig verwijderd en komen zuiverdere afvalstromen vrij met hoogwaardigere recyclagemogelijkheden. Tracimat zal op de cruciale momenten in het ketensysteem de nodige controles uitvoeren en documenten uitreiken op voorwaarde dat het traceerbaarheidsysteem zorgvuldig wordt toegepast.
Tracimat zet ook volop in op opleiding, met specifieke aandacht voor asbest en andere gevaarlijke afvalstromen. Ondertussen heeft ze al 170 personen opgeleid, waaronder slopers, brekers en onafhankelijke experten. Tracimat streeft er bovendien naar om alle attesteringen in het kader van het sloopproces via digitale weg te laten verlopen. In dat kader wordt volop geïnvesteerd in een digitale databank.
Voordelen van het Tracimat-systeem
Artikel 4.3.5 van het Vlarema stelt dat voor afzonderlijk ingezameld bouw- en sloopmateriaal een sloopattest kan worden afgeleverd. Dit attest wordt afgeleverd nadat een traceerbaarheidsysteem van een erkende sloopbeheerorganisatie en conform de standaardprocedures van de OVAM, is doorlopen. Het is dus niet verplicht het traceerbaarheidsysteem van Tracimat te doorlopen. Dit systeem doorlopen biedt wel tal van voordelen voor de actoren die betrokken zijn bij de keten van het bouw- en sloopafval.Een door Tracimat conform verklaard sloopopvolgingsplan geldt als cruciale vertrekbasis voor een succesvolle selectieve sloop. Op die manier wordt het mogelijk onvoorziene omstandigheden maximaal te vermijden en meerkosten te voorkomen tijdens de sloop, aan de toegangspoort van de breekinstallatie of bij het ter plaatse breken van het bouw- en slooppuin.
Puin met het Tracimat-label impliceert een verlaagd milieurisico. Dit puin kan bijgevolg in een continu proces verwerkt worden bij de breker. Door een verbetering van de kwaliteit van het vrijgekomen puin zal ook de kwaliteit van de gerecycleerde granulaten verbeteren. De opstap naar hoogwaardige toepassingen wordt zo ook veel makkelijker. Tot slot zal het via het traceerbaarheidsysteem mogelijk zijn om meer gerichte controles te gaan uitvoeren in het kader van de asbestproblematiek.
Concrete timing
De VCB heeft de vzw Tracimat opgericht in 2014 in samenwerking met de verschillende actoren die betrokken zijn in de keten van bouw- en sloopafval: de Confederatie van aannemers van sloop- en ontmantelingswerken (CASO), de Federatie van producenten van recycling granulaten (FPRG) en de Organisatie van raadgevende ingenieurs- en consultancybedrijven (ORI).Doordat minister Schauvliege de vzw Tracimat eind augustus 2017 heeft erkend als sloopbeheerorganisatie, kan haar sloopbeheersysteem effectief van start gaan. Tracimat is dan de eerste en enige erkende sloopbeheerorganisatie in België.
Een jaar na de erkenning – eind augustus 2018 – zal bij de brekers van bouw- en sloopafval een nieuw acceptatiebeleid in voege treden waarbij zij meerkosten zullen aanrekenen als het bouw- en sloopproces niet volgens het traceerbaarheidsysteem verloopt. Gezien de vaak lange duurtijd tussen enerzijds de aanbesteding van dergelijke sloopwerken en anderzijds de afvoer of verwerking ter plaatse van het bouwpuin, raadt Tracimat alle betrokkenen aan zich tijdig voor te bereiden en aan te sluiten. Bouwheren en opdrachtgevers die sloopwerken plannen of in uitvoering zullen hebben na deze datum, laten best tijdig (ruimschoots vóór augustus 2018) een sloopopvolgingsplan opmaken om vlot in het systeem van Tracimat te kunnen instappen. Deskundigen kunnen zich reeds vanaf 11 september 2017 aansluiten bij Tracimat vzw. Dit najaar wordt alles in gereedheid gebracht zodat vanaf begin 2018 ook de slopers en brekers kunnen volgen.