Isolatie

Transmissieberekening - Waar gebruik je het voor?

Transmissieberekening - Waar gebruik je het voor?
Als je zojuist een huis hebt gekocht en deze wil verduurzamen ben je het misschien al eens tegengekomen. De term transmissieberekening. Het klinkt al ingewikkeld en, als je geen rekenwonder bent, kan het dat ook zijn. Veel websites doen een poging tot het makkelijk uitleggen van deze term. Maar vaak wordt het enkel onduidelijker in plaats van duidelijker.

Daarom heb ik het voor je gemakkelijk uitgelegd waardoor het klusplezier niet verminderd wordt! Zet een stap in de duurzame richting!

Wat is een transmissieberekening?

Als je je huis gaat verduurzamen heb je heel veel mogelijkheden. En tegenwoordig kan je het helemaal zelf doen. Dan is de kans groot dat je de term transmissieberekening tegen bent gekomen. Een transmissieberekening is, makkelijk gezegd, een berekening van het warmteverlies wat je lijdt bij een muur, vloer of plafond.

Elk huis heeft buitenmuren. Of het nou rondom het huis is of alleen de voor- en achterkant van het huis is, er is minimaal één muur die in directe contact staat met de buitenlucht. Deze buitenlucht kan het huis, ondanks dat het misschien niet zo lijkt, sterk afkoelen. Dit heeft alles te maken met isolatie. Als je wil weten hoeveel warmte je verliest door deze muur, kan je een transmissieberekening maken.

Het warmteverlies wordt ook wel transmissieverlies genoemd. Dit maakt de term misschien nog duidelijker. Maar transmissieverlies lijd je niet alleen door een buitenmuur. Ook via een plafond of vloer kan je warmte verliezen. Als je dus een stap wil maken richting duurzaamheid is het erg belangrijk om dit warmteverlies uit te rekenen!

Wanneer moet je een transmissieberekening maken?

Ik heb het net al even genoemd, als je je huis wil verduurzamen, is het belangrijk dat je een transmissieberekening maakt. Een manier om je huis duurzamer te maken, is namelijk door betere isolatie te installeren. Dit zorgt ervoor dat je huis warmer is in de winter, koeler is in de zomer en je energiekosten lager uitvallen. Uiteindelijk bespaar je dus ook nog geld!

Maar om je huis warmer te maken, moet je wel weten hoeveel warmte je verliest. Dan komt een transmissieberekening goed van pas. Het is dus handig voor mensen die een upgrade aan het huis willen doen.

Hoe bereken je dit warmteverlies?

Dat is nog wel een dingetje. De formule die je moet invullen voor een juiste transmissieberekening is Q = ΔT x A x U

Dat ziet er ingewikkeld uit, maar geloof mij, met een rekenmachine kom je heel ver!

De Q staat voor het warmteverlies in Watt. Dit reken je dus uit. Bij het tekentje ΔT vul je het temperatuurverschil in tussen binnen en buiten. Of boven en beneden. Bij de A vul je de oppervlakte in vierkante meter van de constructie in en bij de U vul je de U-waarde in. Deze waarde krijg je vaak van de kozijnfabrikant.

Als je al deze gegevens hebt kan je de formule gemakkelijk invullen en zie je hoeveel Watt per vierkante meter aan warmte dat je verliest. Met deze gegevens kan je je isolatie aanpassen en je huis goedkoper, duurzamer en toekomst proof maken!