“De goedkoopste energie, is de energie die we niet verbruiken”, stelt Patrick O, algemeen directeur van Viessmann België. Hoewel de isolatiegraad van onze woningen de laatste jaren is toegenomen, heeft nog steeds meer dan de helft van de Belgen geen muurisolatie. Achttien procent heeft geen dak- of zoldervloerisolatie en 11 procent heeft nog enkel glas. In nieuwbouwwoningen is de vraag naar warmte gehalveerd de afgelopen tien jaar omwille van verbeterde isolatie en kierdichtheid.
“Toch blijft de uitdaging enorm”, zegt Patrick O. “Investeren in duurzame verwarmingsoplossingen is pas nuttig wanneer de opgewekte energie niet verloren gaat in een gebrekkig geïsoleerde woning”. Op Batibouw zet Viessmann daarom niet enkel een standaard voor duurzame verwarmingstechnologieën, maar tevens voor maatregelen die energieverspilling tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van een dak of spouwmuur, of investeren in hoogrendementsglas. Willen we het Belgische gebouwenpatrimonium energiezuinig maken, dan moeten we het aantal renovaties méér dan verdubbelen tot in 2050. Door beter te isoleren gaan we het energieverbruik verminderen.
In een tweede fase is het ook nuttig om de verwarmingsinstallatie te bekijken. Een te groot vermogen geeft een rendement dat niet optimaal is. Op Batibouw gaat Viessmann een stap verder. Dankzij brandstofcel- en WKK-technologie van Viessmann kunnen gezinnen, bedrijven en wijken naast het opwekken van warmte, ook eigen elektriciteit genereren. “In een context waarin elektriciteit gestaag duurder wordt, kijken meer en meer gezinnen naar alternatieven. Technologie die hen in staat stelt zelf elektriciteit en warmte op te wekken wint daarom aan belang”, stelt Patrick O. Viessmann heeft in zijn portfolio enkele technologieën die zowel warmte als elektriciteit opwekken. Op Batibouw zet het bedrijf er twee in de kijker.
1. Vitovalor 300-P brandstofcel: de stroomproducerende verwarming voor eengezinswoningen
Viessmann pakt op Batibouw uit met de brandstofcel Vitovalor 300-P, die de expertise van het bedrijf op vlak van warmtekrachtkoppeling op een innovatieve manier naar de eengezinswoning brengt. De Vitovalor 300-P, kan met één energiebron zowel warmte als elektriciteit leveren. Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de portefeuille van de consument.Energieleveranciers hebben hun prijzen voor elektriciteit de jongste jaren aanzienlijk opgetrokken, en het ziet er naar uit dat die trend niet snel zal afnemen. Met een systeem als de Vitovalor 300-P, dat zowel warmte als elektriciteit produceert, nemen gezinnen afstand van de onvoorspelbare evolutie van stroomprijzen.
Het toestel is het eerste in zijn soort in Europa en bestaat uit twee modules: de brandstofcelmodule en de piekbelastingmodule. Die laatste bestaat uit een klassieke gascondensatieketel, buffervat en een boiler voor sanitair warm water. In normale omstandigheden produceert de brandstofcelmodule 0,75 kW stroom en 1kW warmte. Wanneer er op koudere dagen of bij hoog verbruik meer warmte nodig is, dan schakelt de gascondensatieketel automatisch aan.
Een brandstofcel zoals die in de Vitovalor 300-P heeft een hoog elektrisch rendement dat goedkoop stroom produceert op basis van aardgas. Daardoor produceert het toestel naast de nodige warmte maar liefst tot 15 kWh stroom per dag. De meeste huishoudens hebben hieraan voldoende om in hun basisbehoeften te voorzien. Met het toestel bespaar je tot 40 procent op energieverbruik, terwijl je in één klap ook de CO2-uitstoot met 50 procent kan doen afnemen. Die inspanningen werden beloond met een A++ ERP-energielabel.
De Vitovalor 300-P is beschikbaar vanaf 11.490 euro exclusief btw en installatiekost.
2. Vitobloc 200 – Stroom en warmte opwekken in wooncomplexen en middelgrote hotels
De Vitobloc 200 van Viessmann is ideaal voor wooncomplexen vanaf 30 wooneenheden, middelgrote hotels, rusthuizen, vakantieparken, zwembaden of winkelcentra.Dankzij de WKK-technologie wekt de Vitobloc 200 zowel stroom als warmte op. Als gevolg maakt de technologie zijn gebruikers voor een stuk onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Gebruikers kunnen de stroom zelf benutten of afgeven aan het net.
Met een totaal rendement tot 95 procent is deze warmtekrachtkoppeling uitermate efficiënt. De technologie is geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. In sommige gevallen verdient het toestel zijn investering terug op minder dan drie jaar tijd.
De WKK-modules leveren vanaf 6 kWel en 14,8 kWth tot 530kWel en 660 kWth.