De keukenindustrie staat niet bepaald bekend als vernieuwend. De Limburgse keukengroep Deaplus stoft die perceptie echter af: in Hasselt opent morgen een toonzaal die de sector door elkaar schudt.
De showroom is de eerste in België die volgens een compleet nieuwe filosofie ingericht wordt. “Een doorsnee toonzaal heeft maar één doel: zo snel en zo veel mogelijk verkopen. Het wemelt er van de commerciële slogans, schreeuwerige kortingen en eentonige massaproducten”, stelt Alwin Put (marketing manager Deaplus) vast.
“Onze filosofie herwaardeert vakmanschap. Ambachtslieden zijn rock ’n roll, creatief en avontuurlijk, maar tegelijk ook gepassioneerd, precies en doordacht. De toonzaal is daarom opgebouwd rond een enorm centraal atelier met werkbanken, waar je voelt hoe een keuken tot stand komt. Niemand zit nog te wachten op industriële eenheidsworst. Mensen zoeken een product dat aansluit bij hun levensstijl, zonder keuzestress. Wij geloven in hyperpersoonlijk maatwerk dat inspeelt op trends zoals gezond eten, klimaatverandering, digitalisering, internationale gerechten en foodsharing. ”
“Showroom voelt als hotel”
Niet alleen de inkleding markeert een breuk met de rest van de keukenindustrie. Ook de omgang voelt helemaal anders aan. Vergeet de gladde verkopers die je producten aansmeren. Voor dit concept put Deaplus uit Alwins eigen ervaring binnen internationale hotelketens: “In deze showroom voel je je alsof je een hotel binnenstapt. Het is de eerste keer dat de hotelbeleving – algemeen erkend als de beste ‘hospitality’ ter wereld – in deze sector toegepast wordt. We scheppen sfeer, gidsen mensen door de winkel en bieden hen enkel informatie op maat aan. In de toonzaal vertaalt zich dat in warme digitale signalisatie, een hippe bar en een ontdekkingswand.”Bundeling van Limburgse digitale kennis, met primeur voor Nurama
De inrichting en ontvangst is tastbaar. Maar de toonzaal heeft nog een extra – minder zichtbare - dimensie. In dit project stroomt de Limburgse digitale kennis namelijk op één plek samen. Zo is de showroom in Hasselt de eerste plek waar de beloftevolle start-up Nurama zijn technologie uitrolt. Een logische beslissing, legt Alwin Put uit: “De traditionele retail krijgt klappen van de online wereld. In deze toonzaal wordt voor de eerste keer het beste van de online en offline wereld met elkaar gecombineerd. Zo brengt de technologie van Nurama het winkelgedrag van onze klanten in de showroom volledig in kaart. Dit geeft ons een totaalbeeld van de bezoekers. Deze inzichten helpen ons om klanten gerichter te adviseren en een gepersonaliseerde service te bieden.”Cruciaal in dit verhaal is dat je als consument 100% anoniem blijft: “Voor het verzamelen van data gebruiken we uitsluitend optische sensoren, geen camera’s. Dat betekent dat we nooit beelden van mensen maken, maar enkel werken met bulk data om inzichten te verwerven. Dit sluit naadloos aan bij de nieuwe Europese GDPR-wetgeving. De privacy van onze klanten is voor ons heilig.”