Tuin

Tuinaannemers lopen gemiddeld maand vertraging op door aanhoudend nat weer

Tuinaannemers lopen gemiddeld maand vertraging op door aanhoudend nat weer
Het regent klachten bij tuinaannemers. Door het aanhoudende slechte weer – na een natte winter en lente begint nu ook de zomer met veel regen – kunnen professionals in veel tuinen niet werken. "De meeste tuinaannemers hebben een vertraging van drie tot vier weken. We moeten de aanleg noodgedwongen uitstellen, omdat werken op een natte bodem leidt tot bodemverdichting en zuurstofgebrek voor planten. Ondertussen groeit alles explosief, terwijl de groei van veel gewassen normaal na 15 juni stopt. Mensen bellen vaak om te klagen dat hun tuin uit de hand loopt. Dit jaar kan het zijn dat hagen een extra snoeibeurt nodig hebben," zegt tuinaannemer Marc Galle.

Bodemverdichting vermijden

Het natte weer maakt heel wat tuinen ontoegankelijk voor tuinaannemers. Groenspecialist Marc Galle: "In natte toestand is de bodem veel gevoeliger voor bodemverdichting en dat brengt risico's met zich mee. Door de bodem samen te drukken, duw je als het ware de zuurstof uit de grond, wat in de zomer problemen kan geven: planten die niet goed groeien of die zelfs afsterven. Een goede bodemkwaliteit begint bij het vermijden van bodemverdichting… en dus het vermijden van werken in natte gronden."

De tuinaannemers konden rekenen op heel wat begrip van klanten, maar intussen slinkt het geduld toch. "Begrijpelijk, maar er is niets aan te doen. Als de zon één dag schijnt, is de bodem nog niet geschikt om te bewerken. Het moet eigenlijk een tiental dagen mooi en droog zijn voor we weer aan de slag kunnen. Op zandgronden zal dat sneller zijn, op leem- of kleigronden duurt het soms nog langer. Alleszins, zo'n natte bodems heb ik nog nooit gezien. En collega's die ouder zijn dan ik, ook niet (lacht). Er zit niets anders op dan nog even geduld te hebben."

Opletten voor schimmelvorming

Met zoveel vochtigheid is het ook uitkijken voor schimmelvorming. "Vocht en zon zijn een prima combinatie om schimmels snel te doen ontwikkelen. Nu, de mensen moeten niet te bezorgd zijn, want voor bepaalde gewassen is dat niet erg. Een krentenboompje kan witte pluis aan de bladeren krijgen, maar herstelt daar wel van. Buxus loopt dan weer meer risico, al weten de meeste buxuseigenaars dat intussen wel. Je tuinaannemer kan je altijd bijstaan met raad en daad."

Extra scheerbeurt voor hagen

Door de vele regen, groeit alles in de tuin snel én fel. "Portugese laurier, buxus, haagbeuk… normaal valt de groei na 15 juni stil, maar ik zie de groeispurten nog even aanhouden met deze vochtige bodem en relatief warme temperaturen. Al kan je tuinaannemer wel al hagen komen snoeien. Het zou zelfs kunnen dat hagen dit jaar een extra scheerbeurt kunnen gebruiken in het najaar – toch voor wie van strakke hagen houdt."

Future-proof tuin

De weersextremen, als gevolg van de klimaatverandering, onderstrepen nogmaals het belang van een future-proof tuin. "Water vasthouden en bergen is belangrijk, niet alleen bij droogte maar ook bij veel neerslag. Wie een tuin aanlegt, houdt dus best rekening met een goede waterinfiltratie. Ook hier kan je tuinaannemer je helpen. Bijvoorbeeld met een beplante verlaging in de tuin, een wadi – al dan niet met bloemenmengsel – of een beekje in je plantenborders. Er zijn heel wat praktische oplossingen om de tuinbodem als spons te laten werken, zodat die water opneemt en afgeeft wanneer nodig", aldus nog Marc Galle.