Nieuwbouw

Twaalf jongeren met beperking wonen straks zelfstandig in nieuw 'Honkhuis'

Twaalf jongeren met beperking wonen straks zelfstandig in nieuw 'Honkhuis'
Na een zoektocht van zeven jaar krijgen twaalf jongeren met een beperking voor het eerst een eigen stekje, op initiatief van vzw HONK die in 2013 werd opgericht door de ouders van de twaalf twintigers. Op de Hertogensite in Leuven bouwt ontwikkelaar Resiterra er vanaf begin 2021 het ‘Honkhuis’, dat uit 13 studio’s en bijhorende gemeenschappelijke ruimten zal bestaan. De jongeren zullen er zelfstandig leren wonen. Belangrijk detail: elke week organiseren de jongeren er hun eetcafe ‘Upside Down’. Daar kunnen alle Leuvenaars terecht voor een hapje en een drankje dat de jongeren helemaal zelf maken in hun eigen keuken.

Omdat de wachtlijsten voor de plaatsen in bestaande zorgvoorzieningen in Vlaanderen ontzettend lang zijn, nemen de ouders van twaalf vrienden met een beperking het heft in eigen handen. Via hun vzw HONK die ze in 2013 hebben opgericht, organiseren de ouders al enkele jaren een dagwerking voor de jongeren die reeds zijn afgestudeerd. Dat deden ze eerst in een woning in de Bastinstraat in Leuven. Momenteel huist de vereniging in de Noormannenstraat waar ze met de hulp van vrijwilligers en twee begeleidsters elke week verschillende activiteiten organiseren voor de vriendengroep.

Na de dagactiviteiten trekken de jongeren weer huiswaarts, al klinkt de droom van de twintigers voor een eigen woning steeds luider. Daarom startte de organisatie de moeilijke zoektocht naar een geschikt woonproject. Die ideale woning - het Honkhuis - heeft de vzw nu gevonden op de nieuwe Hertogensite, naast het oude Rega Instituut aan de Minderbroedersstraat.

Twaalf jongeren met beperking wonen straks zelfstandig in nieuw 'Honkhuis'
Honkhuis op de Hertogensite - ontwerp 360 Architecten

“We hebben een woonproject uitgetekend op maat van deze twaalf jongeren. De jongeren zullen er zelfstandig leren wonen onder dagelijkse begeleiding. We voorzien dertien kamers zodat er één kamer overblijft voor de begeleiders van de nachtpermanentie. Door het enorme woonaanbod op de Hertogensite nog meer uit te breiden met andere woonconcepten als het Honkhuis, geven we deze jongeren ook de kans om een eigen stekje te hebben in het Leuvense stadscentrum.”

Erik Van Hoof, CEO Resiterra


Voor de bouw van het project werd er samengewerkt met het architectenbureau 360 Architecten die ook de richtlijnen van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) moest volgen. Zo moeten de studio’s die bouwpromotor Resiterra ontwikkelt voldoen aan bepaalde oppervlaktenormen en richtlijnen met betrekking tot inrichting en comfort. Bovendien wordt het ouderproject Honk eigenaar van het Honkhuis waarbij ze wel kunnen rekenen op subsidies voor woon-en dagondersteuning via het VIPA.

Betere integratie

Verder krijgt het project ook voldoende gemeenschappelijke ruimtes zoals een grote keuken met aansluitende eetruimte, een gezellige leefruimte, een therapieruimte, een berging en een polyvalente zaal met dakterras op de bovenste verdieping. De jongeren krijgen er ook een eigen fietsenstalling.

“Deze zorgvoorziening past perfect in het concept van de Hertogensite, waar de voormalige ziekenhuissite uitgroeit tot een duurzame, autoluwe stadswijk aan het water met extra aandacht voor zorgbehoevenden. Aan het Honkhuis komt een kleine stadstuin, maar de jongeren zullen zich ook elke dag kunnen uitleven in het grote park op de Hertogensite. Het feit dat het ouderproject pal in deze nieuwe Leuvense stadswijk komt te liggen, bevordert bovendien hun integratie in de samenleving. Zo komen ze gemakkelijker in contact met de Leuvenaars en de andere inwoners van de Hertogensite.”

Carl Devlies, schepen ruimtelijk beleid in Leuven


Zelfstandig wonen

Om de werking van de nieuwe zorgvoorziening te organiseren, rekent HONK op de hulp van haar medewerkers, vrijwilligers, vrienden en familie. Maar ook op financieel vlak is de vzw steeds op zoek naar extra middelen.

Twaalf jongeren met beperking wonen straks zelfstandig in nieuw 'Honkhuis'

“De jongeren kunnen naar aanloop van de bouw van het project alvast wennen aan de idee dat ze binnenkort zonder hun ouders zullen wonen. Ze gaan bijvoorbeeld zelf hun potje leren koken, weliswaar onder begeleiding van onze medewerkers en vrijwilligers, en ook alle andere huishoudelijke taken op zich leren nemen. Om zo op termijn nog meer zelfstandig door het leven te gaan. Het zal ook even aanpassen worden om dag in dag uit met hun vrienden samen te wonen, al zie ik dat zeker goedkomen, want ze zijn nu al onafscheidelijk.”

Lut Gailly, voorzitter vzw HONK


Eetcafe ‘Upside Down’

Momenteel organiseert vzw HONK elke week een eigen eetcafe met de twaalf jongeren: ‘Upside Down’, in de parochiezaal Ter Banck in Heverlee. Maar zodra het woonproject voor de jongeren op de Hertogensite klaar is, zal het eetcafe daar plaatsvinden.

“In het eetcafé maken de jongeren al het eten zelf, met de hulp van vrijwilligers en familie. Ze zijn allemaal zelf de barman, keukenmedewerker of garçon. Daardoor voelen ze zich gewaardeerd voor hun capaciteiten. We merken dat de jongeren, naast de leuke vrijetijdsactiviteiten, hierdoor ook een eigen identiteit opbouwen. Het eetcafé is voorts een ideaal middel om verbinding te maken met de buurt. En de klanten vinden de ongedwongen, familiale sfeer die er heerst een extra troef. Het eetcafé zal georganiseerd worden in de ontmoetingsruimte op het gelijkvloers van het Honkhuis.”

Lut Gailly, voorzitter vzw HONK


Volgens ontwikkelaar Resiterra zullen de eerste werken van de zorgvoorziening vanaf begin 2021 van start gaan. De uiteindelijke oplevering is voorzien voor medio 2022.