Terwijl zowat elke centrumstad smeekt om extra studentenkoten, kampt Brugge net met een overschot. In de Breydelstad werd de laatste jaren hard ingezet op het vergunnen van nieuwe, moderne studentenhuizen. Ondanks die investering daalde het aantal studentenkoten van 1.484 in 2020 naar 1.416 in 2021, heel wat verouderde koten verdwenen namelijk uit het aanbod. Het aanbod aan kwalitatieve koten blijft overigens aandikken: op de leefcampus naast Hogeschool VIVES worden er in september weer 138 nieuwe koten opgeleverd. De bijna 10.000 Brugse studenten in de nog jonge studentenstad zijn bovendien minder geneigd op kot te gaan – ruw geschat één op de negen.
In Gent ziet de markt van de studentenkoten er helemaal anders uit. Van de 80.000 Gentse studenten zit ongeveer de helft op kot. De laatste twintig jaar kwamen er in de stad 34.000 studenten bij tegenover slechts 3.800 erkende koten. Er wordt vooral gekeken naar grote nieuwbouwcomplexen om de schaarste versneld te counteren, maar projecten stuiten vaak op burenprotest en raken daardoor maar moeizaam vergund.
Deal met B/KOT
Om toch een antwoord te kunnen vinden op het grote tekort aan kwalitatieve studentenkoten, sluit de UGent nu een deal met Dewaele Vastgoedgroep. De universiteit huurt voor twee jaar 98 kamers bij B/KOT en zorgen zelf voor de invulling. Gentse kotstudenten gaan als het ware op kot buiten hun eigen studentenstad.Het gebouw waarin de universiteit vanaf het begin van volgend academiejaar kamers huurt, met alle moderne voorzieningen en een inwonende ‘student coach’, ligt vlak naast het station van Brugge.