Het nieuwe deel van het museum dat boven de stuwwal zweeft biedt een spectaculaire blik op de stad en het omliggende landschap. Een cliffhanger die uniek is voor Nederland. De techniek die Pieters Bouwtechniek in samenwerking met Rots Bouw en Civiele technieken deBoer bv heeft moeten toepassen om het gebouw ‘uit te schuiven’ is minstens zo spectaculair en wordt vooral toegepast bij het bouwen van bruggen.
Uit het juryrapport: "Op de stuwwal balanceert de uitbreiding van Museum Arnhem naast de trotse koepel van de oorspronkelijke herensociëteit uit de 19e eeuw. Niet alleen kadert de museumuitbreiding een interessante buitenkamer af, en neemt het als vanzelfsprekend zijn plaats in de omgeving in, ook voegt de nieuwe gevel met zijn uitkraging een representatief symbolische waarde toe aan het museum als geheel. Het eindbeeld oogt zo licht, dat je bijna zou vergeten dat er constructief een krachtenspel wordt geleverd. Het is de dienende rol van staal: onzichtbaar ingezet, is zelden zo manifest. Al het staal is in de wanden opgenomen. Dat vergt denkwerk temeer omdat de vleugel flexibel moest zijn. Door een vernuftige uitvoeringsmethode te kiezen, ingenieurskunst in optima forma, is nieuw leven geblazen in een bijna no-go project. De jury heeft veel waardering voor de gezamenlijke inspanning van de bouwpartners en kent de Staalprijs voor Utiliteitsbouw toe aan deze 'tour de force’”.
Met dank aan: Benthem Crouwel Architects, Gemeente Arnhem, Pieters Bouwtechniek, Rotsbouw, Civiele technieken deBoer bv, Nelissen ingenieursbureau, DGMR Raadgevende Ingenieurs, Rotsbouw, Alferink Installatietechniek, Karres en Brands, Studio Modijefsky en Koninklijke Tichelaar.