De meiboom pronkt op de uitkijktoren van het Red Star Line Museum. Dit betekent dat de aannemer het hoogste punt van de bouwwerken aan het toekomstige museum heeft bereikt. Van het begin was het voor architect Beyer – Blinder – Belle Architects and Planners uit New York duidelijk dat er opnieuw een verticale blikvanger moest komen. De uitkijktoren die ze ontwierpen is een modern element dat verwijst naar de boeg en de schoorsteen van een oceaanstomer. Hij komt op de plaats waar ook vroeger een schoorsteen stond, het laatste herkenningspunt voor de vele migranten.
Sinds 21 augustus is de Antwerpse skyline een blikvanger rijker. Die dag bereikten de bouwvakkers van aannemer Stragbag Belgium NV het hoogste punt van het toekomstige Red Star Line Museum, een uitkijktoren van maar liefst 30 meter hoogte.
Van de vroege jaren 1920 tot 1934 was de hoge schoorsteen van de Red Star Line gebouwen een herkenningspunt voor de duizenden passagiers die hun weg van het Centraal Station naar de Scheldekaaien baanden. Een verticaal baken dat aangaf dat de reis over de oceaan dichterbij kwam en een nieuw leven in Amerika binnen handbereik lag.
Sinds 1936 is de rokende schoorsteen niet meer en mist de Antwerpse skyline de historische verticale aanwezigheid van de Red Star Line. Architecten Beyer – Blinder – Belle Architects and Planners uit New York planden van het begin een nieuw verticaal baken voor het toekomstige Red Star Line Museum. In het hart van het complex rijst een uitkijktoren op, die zelfs te midden van de hoogbouw rondom de historisch site zowel overdag als ’s nachts, wanneer hij verlicht wordt, in het oog zal springen.
De 30 meter hoge uitkijktoren van het Red Star Line project is opgebouwd uit een centrale betonnen kern met rondom een in sectie veranderende buitenkern in zichtbeton. Rondom deze buitenkern slingeren betonnen trappen en bordessen. Het bovenste platform is ongeveer 8 meter uitkragend ten opzichte van de kern. De trappen en bordessen worden aan de centrale kern verankerd door middel van stalen profielen die ingebetonneerd worden, zodanig dat deze uiteindelijk niet zichtbaar zijn. Alle betonwerken van de toren werden uitgevoerd in lichtgrijs zichtbeton, zonder zichtbare stortnaden en zonder de traditionele doorverbindingen voor de bekisting.
Rondom de toren werd een stalen ‘skin’ (huid) geplaatst. Deze ‘skin’ zal enerzijds bijdrage leveren aan het uitzicht van het geheel, en doet anderzijds ook dienst als stabilisator van de betonnen bordessen. Op de trapsledes en de bordessen komen beglaasde borstweringen voorzien van een handgreep. In de centrale kern van de toren komt een lift die voldoet aan de geldende normeringen.
De uitkijktoren weerspiegelt de ervaring en emotie van de reizigers die van op de torenhoge schepen van de Red Star Line uitkeken over de stad Antwerpen.
De bezoekers aan het museum krijgen een volkomen nieuw perspectief over de stad en de rivier, om beter te kunnen begrijpen hoe de emigranten zich voelden toen ze hun vertrouwde leven inruilden voor het onbekende.
De uitkijktoren is een herkenningspunt voor een bezoek aan het Red Star Line Museum en vormt ook de laatste indruk van de tentoonstelling. Hij laat bezoekers toe een moment van introspectie te beleven, in de kille buitenlucht met uitzicht over de stad en de grote bocht van de Schelde.
De opening van het Red Star Line Museum is voorzien in september 2013.
Nieuwbouw
Uitkijktoren Red Star Line Museum verandert skyline Antwerpen
- Bron: Strabag
- 24 september 2012
Meer over Nieuwbouw
Gratis naar Batibouw 2025 met Reynaers Aluminium
17 januari 2025Brusselse bouwsector in gevaar na stopzetting Renolution-premies
17 januari 2025Steel look binnendeuren - IDA deuren in trendy aluminium
16 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam