Algemeen

Uitstel uitbreiding gewaarborgd inkomen noodzakelijk

Vandaag melden de kranten De Standaard en De Tijd dat de regering Michel I de uitbreiding van het gewaarborgd inkomen tot 2 maanden, wil opschorten tot 2016. Volgens Bouwunie is het noodzakelijk dat deze maatregel wordt uitgesteld. Het is nodig om eerst en vooral uit te klaren hoe de invulling moet gebeuren van het te betalen gewaarborgd loon. Binnen de bouwsector, onder de bouwondernemers was er heel wat commotie over dit voorstel. Bouwunie kreeg de voorbije dagen heel wat vragen en verbolgen reacties van haar leden over deze uitbreiding van het gewaarborgd inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Bouwunie kan niet anders dan vaststellen dat de bouwsector nog steeds in crisis verkeert. Het optrekken van het gewaarborgd inkomen van 1 tot 2 maanden zou een kaakslag betekenen voor de KMO’s in de bouw. Bouwunie berekende dat de uitbreiding tot 2 maanden een loonlastenstijging van 2 tot 2,5 procent zou betekenen en tegelijkertijd ook heel wat ondernemingen in zwaardere financiële problemen zal brengen.
“Het is ontoelaatbaar dat de regering via deze maatregel 2 keer wint op de kap van de werkgever”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie. “Deze maatregel betekent een besparing voor de regering in het RIZIV én ze genereert ook inkomsten, meer bepaald door de sociale bijdrage op het bijkomend te betalen gewaarborgd loon.

Bouwunie wil van dit uitstel gebruik maken om constructief mee te denken en wil voorstellen uitwerken om de kostprijs van deze maatregel te milderen.