Verhuizen betekent veel meer dan snel snel wat persoonlijke bezittingen inpakken en opnieuw uitpakken. Het brengt naast heel wat organisatorisch werk ook de nodige veranderingen met zich mee zoals een nieuwe woning en een andere omgeving. Century 21 legde haar oor te luister bij haar makelaars en bundelde hun advies tot vijf concrete tips en tricks om uw verhuis vlekkeloos te laten verlopen:
- Timing, timing, timingDe kogel is door de kerk. U hebt beslist om te verhuizen en wilt daar liefst zo snel mogelijk werk van maken. Neem eerst de tijd om een duidelijke verhuisplanning op te maken. Indien u beroep zal doen op een verhuisfirma houdt u best rekening met zijn beschikbaarheid. Tijdens de zomermaanden en op zaterdagen kan het behoorlijk druk zijn en daar hangt meestal een duurder prijskaartje aan vast. Verhuis bij voorkeur buiten het hoogseizoen: zo kan de verhuisfirma meer aandacht besteden aan uw specifieke behoeften. Ook voor de kinderen biedt een verhuis tijdens het schooljaar voordelen: ze leren meteen nieuwe vriendjes kennen, wat de aanpassing aan de nieuwe omgeving kan vergemakkelijken.
- Met of zonder verhuisfirma?Verhuisfirma of niet? Het is ongetwijfeld één van de eerste vragen die u zich stelt. Wie zelf de verhuis op zich neemt, bespaart geld maar spendeert hier veel tijd, energie en geduld aan. Als u voor een verhuisfima opteert, vraagt u best vooraf een offerte waarin het geraamde gewicht van uw bezittingen en de afstand tussen uw oude en nieuwe woonst worden opgenomen. Informeer daarnaast naar een transportverzekering die uw bezittingen tegen beschadiging of verlies beschermt. Vergeet bovendien niet de toegankelijkheid van uw nieuwe woning na te gaan. Is er een lift aanwezig? Zijn de trappen, ramen of deuren breed genoeg? Moet u een katrol of heftoestel voorzien? Denk er ook aan om tijdig de nodige parkeerplaatsen bij de lokale politie te reserven!
- Inpakken en wegwezenDe verhuisplanning is opgesteld en de verhuisfirma is op de hoogte gebracht? Dan is het tijd voor de inpakfase. Begin op tijd zodat u de dag vóór de verhuis klaar bent met inpakken. Voorzie voldoende stevige dozen en beperk het gewicht per doos tot 25 kg.
Voorzie telkens ook voldoende ondersteunend materiaal om schokken te absorberen. Label elke doos, dan vindt u nadien alles snel terug. Maak bovendien een ‘survivalkit’ die u meteen bij aankomst in de nieuwe woonst kan gebruiken: basisgereedschap, poetsgerief, handdoeken, zeep, toiletzak met basics, reservekleding, toiletpapier, EHBO-kit, borden & bekertjes, flesopener, ... Een verhuis kan bovendien het ideale moment zijn om grote kuis te houden en die spullen die u liever niet meeneemt te verkopen of te doneren. - PapierwinkelVerhuizen betekent ook dat u enkele praktische zaken in orde moet brengen. Informeer uw werkgever, notaris, arts, bank, school, ... over uw verhuis. Zo vermijdt u onaangename verrassingen. Ga zo snel mogelijk langs bij het gemeentehuis om uw adres te wijzigen op uw identiteitskaart en op het inschrijvingsbewijs van uw wagen en/of motor. Breng het postkantoor op de hoogte van uw nieuwe adres zodat uw post wordt nagestuurd. Vergeet ook niet de nutsvoorzieningsbedrijven (water, elektriciteit, telefoon, ...) op de hoogte te brengen van de afsluitings-/overname datum door de nieuwe eigenaar of huurder. Als huurder tot slot dient u tijdig uw huurovereenkomst schriftelijk, via een aangetekende brief, op te zeggen.
- D-DayDe laatste uren in uw oude woonst zijn aangebroken: haal minimum 24u voor de verhuis de stekkers van de televisie, koelkast en diepvries uit het stopcontact. Laat het water uit (tuin-)slangen, en (af-)wasmachines, benzine of olie uit de grasmaaier of ander tuingereedschap. En dan is het grote moment aangebroken: de verhuis! Loop nog een laatste keer door de oude woonst, controleer alle kasten en neem de meterstanden op. Zorg ervoor dat alle lichten uit zijn en vergrendel alle vensters voor u de deur definitief achter u dichttrekt. Wees aanwezig in de nieuwe woonst als de verhuisfirma komt leveren en maak hen wegwijs tijdens het uitladen. Ga bij de water-, gas- en electriciteitsleverancier na of de rekeningen van de vorige bewoner zijn afgesloten en contacteer de kabelmaatschappij om de aansluiting te verzekeren. En dan rest u enkel nog om uw zorgvuldig ingepakte dozen uit te pakken en van uw nieuwe woonst een “thuis” te maken.