Bouwtechnisch geeft dit de architect ook extra mogelijkheden door de beperkte sponningbreedte. Dunner en 27% beter thermisch isolerend dan gewone hoogrendementsbeglazing, biedt deze beglazing prestaties die beter zijn dan wat we standaard op de markt vinden. Immers, het warmtecomfort van een woning, de vermindering van energiefacturen en de bescherming van het milieu zijn vandaag aspecten die iedereen aanbelangen.
Wat is een hoogrendementsbeglazing?
Een standaard hoogrendementsbeglazing bestaat uit een buitenruit, een spouw van 12 of 15mm gevuld met argongas, en een buitenruit voorzien van een thermische coating op zijde 3 (spouwzijde).
De thermische isolatie van een beglazing duidt men aan met het symbool Ug uitgedrukt in W/m²K. Een standaard hoogrendementsglas heeft een Ug-waarde van 1.1 W/m²K. Hoe lager deze waarde hoe minder warmteverlies door het glas.
En de ultra performante hoogrendementsbeglazing?
De nieuwe generatie heeft een Ug-waarde van 0.8 W/m²K! Ze bestaat uit een buitenruit, standaard voorzien op zijde 2 van een hoogrendements-coating; een spouw van 10mm met kryptongas, dat nog beter isoleert dan argongas; en een binnenruit voorzien van een harde pyrolytische coating op zijde 4 (kamerzijde).
Deze nieuwe extra dunne, en beter isolerende hoogrendementsbeglazing, positioneert zich, qua thermisch isolatie, tussen de traditionele HR-dubbelglastypes, en de beste drievoudige beglazingen. De innovatieve Climaplus 0.8 wordt sinds begin dit jaar door Glassolutions Saint-Gobain geproduceerd in België.
Niet alleen is deze beglazing iets dunner (door de 5mm dunnere spouw) dan de traditionele dubbelglas-hoogrendementsbeglazingen, zij is daarenboven geschikt voor meerdere bestaande raamtypes ook schuiframen, deurgehelen en dakramen. In het bijzonder ook bij vervanging van glas in bestaande ramen met de traditioneel iets smallere raamprofielen en dus dunnere sponningmaten. Ten opzichte van de driedubbelglastypes is deze 0.8 beglazing een heel pak dunner (vb. 4/10/4 dubbel glas0.8 = 18mm dikte tegenover 4/15/4/15/4 tripel glas Ug 0,6 = 42mm dikte) en minder zwaar (twee glasbladen i.p.v. drie). Daarnaast heeft een zodanige beglazing nog heel wat andere heel waardeerbare voordelen.
Bijkomende voordelen
- Goed voor het milieu, in zowel nieuwbouw als renovatie, en geschikt voor zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen.
- Minder stookkosten in de winter of koelingskosten in de zomer.
- Minder verbruik van fossiele grondstoffen
- Minder CO2-uitstoot
- Minder stookkosten in de winter of koelingskosten in de zomer.
- Een 0.8 beglazing is combineerbaar met bv zonwerende of met veiligheidsbeglazingen.
- Dankzij een spouw van slechts 10mm is deze beglazing extra dun. Dit kan zeer interessant zijn voor een renovatie, bij vervanging van oude beglazingen met een beperkte sponningbreedte.
- Bij verhuur of verkoop van een woning: om een beter EnergiePrestatieCertificaat te bekomen kunnen 0.8 beglazingen in veel gevallen dé bepalende factor zijn, soms ook de enige praktisch of economisch realiseerbare.