Van feestzaal naar toekomstig park
Het terrein aan de Bredabaan 570, waar enkel de typerende rode voorgevel van het oude pand bewaard blijft, wordt ontwikkeld tot een gemengd project met appartementen en kantoren. The Venue telt 14 appartementen en The District wordt een kantoorgebouw van 1.200 m² op een terrein van 6.000 m². De majestueuze eik krijgt straks een centrale plek in het nieuwe park en wordt zo letterlijk en figuurlijk verankerd in de toekomst van de site.
Nog minstens 200 jaar
Dat bomen verplaatst worden, komt nog wel eens voor. Een boom van 150 jaar oud én van dat kaliber in België verplaatsen? Dat is echter uiterst zeldzaam. Vermoedelijk is het zelfs de eerste keer dat zoiets gebeurt in ons land. Om de klus te klaren, schakelt ontwikkelaar Wannes Real Estate enkele topexperten in. Ecologisch adviesbureau Landmax deed zo al o.m. een uitvoerig vooronderzoek ter plekke en schakelde ook Nederlander Willy van de Vorst in. Die specialiseerde zich meer dan 20 jaar geleden al in boomverplaatsingen en geeft z'n missie heel wat slaagkans."Bomen bestaan al vele miljoenen jaren langer dan de mens, zij verdienen het alleen al daarom dat we met zorg met hen omgaan", zegt Willy van de Vorst, die zowel in Nederland als in Duitsland al gelijkaardige grootse (en complexe) boomverplaatsingen met succes uitvoerde. "Helaas zien we nog te vaak dat er om economische redenen gekapt wordt, maar als een boom professioneel verplaatst wordt, heeft die alle kans om verder te kunnen blijven leven."
De eik die vandaag in Brasschaat (hopelijk) 60 meter wordt verplaatst, zal volgens de experten van Landmax en Willy van de Vorst nog makkelijk 200 jaar verder kunnen leven.
"Wat de projectontwikkelaar hier doet, verdient alle respect", aldus Jotie De Meyer van Landmax. "Grote en oude bomen moeten zeker in de strijd worden gegooid tegen het verlies aan biodiversiteit in onze regio. Oude bomen hebben onder andere unieke relaties met tal van schimmels, kevers, en korstmossen, die jonge bomen niet hebben. Als je deze boom zou rooien, zou het decennia duren vooraleer je die biodiversiteit hebt hersteld, ook al plant je een heel nieuw bos."
Willy van de Vorst:
"Om de bladoppervlakte die deze eik aan CO2 opvangt te compenseren, heb je 6 hectare aan jonge eiken nodig. Om het goed te begrijpen: dat is 60.000 m2 aan jonge boompjes om 1 boom te vervangen, de oppervlakte van 9 voetbalvelden. Het is dus een zeer lovenswaardige beslissing om deze boom te verplaatsen."
Verhuis richting nieuw park
De grond in Brasschaat werd meer dan een jaar geleden al voorbereid, na een grondig vooronderzoek. De werken voor de verplanting op zich startten eind vorig jaar, maar moesten worden afgebroken. Recent werd beslist om een nieuwe techniek te hanteren en vorige week werd dan finaal alles in gereedheid gebracht. Vandaag zal de 150-jarige eik dan hopelijk écht in beweging komen. Expert Willy van de Vorst:
"Er zal onder meer gewerkt worden met rupsgraafmachines en met kettingen, die tientallen stalen platen onder de boom doortrekken. Zodra de platen er minutieus onder liggen, kan de boom, inclusief de gigantische kluit, in gang worden gezet door de specialist terzake."
De grote eik wordt verplaatst naar een nieuw park van zo'n 2000 m2, vlak achter de toekomstige nieuwbouw. "Onze eik zal er zonder twijfel een centrale rol krijgen", besluit Wannes Kuyps.