Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor Uplace in Machelen is in aangepaste vorm goedgekeurd door de Vlaamse regering. Dat betekent dat het winkel- en belevingscentrum eindelijk groen licht krijgt. Wel zijn er een aantal voorwaarde rond mobiliteit gesteld die gehaald moeten worden voordat Uplace er definitief kan komen. Het complex zal gebouwd worden op oude industrieterreinen in Machelen, vlak bij het viaduct van Vilvoorde en bevat ruim 300 winkels, een fitness, een bioscoop, een binnenspeeltuin, pleinen, recreatieruimtes, kantoren en zelfs een groot internationaal hotel.
De plannen zijn al van in het begin erg omstreden: er worden vragen gesteld bij de druk op de middenstand in de ruime omgeving, het verkeer en het milieu. De Vlaamse regering heeft gisteravond het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) goedgekeurd, een belangrijke horde in het dossier. Een beslissing die vrij onverwacht komt.
In februari 2015 besliste de Vlaamse regering om de oppervlakte voor kleinhandel in het hele betrokken gebied met een derde te verminderen om zo tegemoet te komen aan de problemen en bezwaren rond mobiliteit en leefkwaliteit. Aan de oppervlakte voor Uplace zelf werd toen niet geraakt. Er bleef voor Uplace bijvoorbeeld 55.000 vierkante meter voor kleinhandel.
Na die voorlopige beslissing kwam er een openbaar onderzoek. Er werden 73 bezwaarschriften ingediend. Onder meer op basis daarvan zijn de plannen nu aangepast. Aan de ruimtelijke plannen voor Uplace zelf zou weinig veranderen, maar er zijn wel enkele nieuwe, aangescherpte voorwaarden ingebouwd.
Zo moet tegen eind 2017 de vergunning voor het geplande treinstation Kerklaan van het Gewestelijk Expressnet (GEN) rond Brussel verleend zijn en moet De Lijn tegen dan een beslissing hebben genomen voor het inleggen van een hoogfrequente busverbinding tussen Uplace en de luchthaven en het station van Vilvoorde. Dat moet de site toegankelijk maken voor het openbaar vervoer en de verkeersstroom op de Brusselse ring binnen de perken houden. Als die voorwaarden niet vervuld zijn, kunnen de plannen niet doorgaan.
Het plan moet nu naar de Raad van State voor een advies. Begin volgend jaar zal de Vlaamse regering definitief beslissen over het dossier.
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam