Voor wie is het VCA proefexamen bedoeld?
Afhankelijk van je ervaring en vakkennis is het niet altijd nodig om je aan te melden voor een VCA cursus. Werk je bijvoorbeeld al lange tijd in de bouw of ben je om een andere reden voldoende bekend met de regelgeving? Dan biedt de leerstof die in het cursusprogramma aan bod komt jou wellicht niets nieuws. Via een VCA proefexamen kom je er snel achter of je de opleiding wel of niet nodig hebt.Ook wanneer je de cursus volgt, is het een goed idee om voorafgaand aan het eigenlijke VCA examen eerst een proefexamen te doen. Je weet dan hoe groot je kennis is en kan indien nodig sommige zaken nog eens extra doornemen. Het proefexamen is daarnaast aan te raden voor mensen die een VCA certificaat dat verlopen is opnieuw willen halen. De VCA-regels veranderen regelmatig en het proefexamen is een goede graadmeter om te zien op welke punten je tekortschiet.
Waarom je VCA diploma halen?
In arbeidssectoren als de bouw staan werknemers bloot aan diverse gevaren. Het werken met grote machines, krachtig gereedschap en zware materialen brengt de nodige risico's met zich mee. Vanzelfsprekend is de werkgever in de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel en het garanderen van goede arbeidsomstandigheden.Maar ook van de werknemer wordt wat dat betreft het een en ander verwacht. Bijvoorbeeld dat deze op de hoogte is van de regels omtrent veiligheid en gezondheid. Met een VCA Basis diploma bewijs je dat je weet hoe je veilige en gezonde werkomstandigheden creëert en dat je deze aspecten serieus neemt.
In welke andere branches is een VCA certificaat nuttig?
Wie slaagt voor het basis (B-VCA) examen, beschikt over een certificaat dat in veel sectoren van pas komt. Behalve voor werken in de bouw is het hebben van een B-VCA diploma een voordeel in onder meer:- Civiele techniek
- Elektrotechniek
- Industriële reiniging
- Isolatie
- Metaalbewerking
- Petrochemie
- Steigerbouw
- Transport
- Werktuigbouwkunde
De VCA-norm is opgesteld om de kans op ongelukken en gevaarlijke werkomstandigheden in risicovolle branches te verkleinen. De term 'VCA' betekent 'Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers'. Waar VCA cursussen oorspronkelijk waren ontwikkeld voor personeel dat zich liet inhuren, richten ze zich tegenwoordig op alle werknemers in risicovolle omgevingen. Het VCA certificaat is algemeen en voor elk van de vermelde branches te gebruiken.
Geen verplichting, wel de norm
Er is voor personeel in de bouw en andere risicovolle sectoren geen wettelijke verplichting om een VCA cursus te volgen. Desondanks brengt een succesvol afgelegd VCA examen een aantal grote voordelen met zich mee. De belangrijkste daarvan is dat het certificaat het eenvoudiger voor je maakt om een baan in bijvoorbeeld de bouw te vinden.Ondanks dat het niet verplicht is, verwachten werkgevers in de branche namelijk vaak wel van hun werknemers dat deze in het bezit zijn van een VCA certificaat. Voor een bouwmedewerker zelf is de cursus daarnaast een manier om zich verder te ontwikkelen als specialist in zijn of haar vakgebied.
Proefexamen VCA VOL of VCA Basis
Via VGMbox kun je je aanmelden voor verschillende VCA trainingen. De belangrijkste daarvan zijn de cursussen VCA Basis en VCA VOL. Het Basis-proefexamen is bestemd voor alle operationele werknemers in risicovolle omgevingen die geen leiding geven. Heb je een leidinggevende functie of word je ingehuurd als zelfstandige? Dan test je je kennis middels het VOL VCA proefexamen. Met de afkorting 'VOL' wordt 'Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden' bedoeld. Het hebben van VCA Basis is geen vereiste voor de opleiding VCA VOL. Je kunt dus zonder basisdiploma een proefexamen of examen doen voor het VOL VCA diploma.VCA proefexamen in de praktijk
De proefexamens voor VCA VOL en VCA Basis verschillen van elkaar door het aantal en het type vragen. Bij het basisproefexamen krijg je 40 vragen voorgelegd. Net zoals bij het echte VCA Basisexamen heb je 60 minuten om het proefexamen te voltooien en moet je ten minste 26 vragen goed beantwoorden. Bij een lagere score kom je niet in aanmerking voor het certificaat.Het VOL-proefexamen bestaat uit 70 vragen, die je in 75 minuten moet beantwoorden. Het aantal vragen en de tijd die je hebt, zijn ook hier weer gelijk aan die van het eigenlijke examen. Je slaagt voor het VCA VOL-certificaat als je minimaal 45 vragen correct hebt beantwoord. Zowel bij het Basis- als VOL-proefexamen gaat het om diverse soorten vragen, waaronder meerkeuzevragen, matchingvragen en vragen met een afbeelding.