De Belg koestert nog steeds een grote liefde voor de Spaanse zon. Zelfs in 2020 - een jaar met bijna 6 maanden reisverbod en een zéér ernstige corona situatie in Spanje - kochten nog steeds meer dan 3.000 Belgen er een tweede verblijf. Dat waren er evenwel een stuk minder dan in 2019 (-17 procent). Maar nu de vaccinatiecampagnes zowel in België als in Spanje op gang komen, piekt de Belgische vraag naar Spaanse woningen harder dan ooit tevoren. Zo krijgen ze bij Azull, Belgisch marktleider in de verkoop van Spaans vastgoed, nu zelfs 20 procent meer aanvragen dan voor corona.
Een jaar in lockdown heeft de Belg dus duidelijk niet afgeschrikt om zijn Spaanse droom na te jagen. Bij Azull zijn ze er bovendien van overtuigd dat die isolatie net het omgekeerde effect heeft gehad: de vele Spanje-liefhebbers hebben het gehad met België en zeggen nu ook definitief adiós. Want één op de 20 geïnteresseerde kopers geeft nu zelfs aan voorgoed naar Spanje te willen verhuizen, dubbel zo veel als voor corona.
Costa Blanca is grote trekpleister
Uit de cijfers die de Spaanse registratiekantoren zopas naar buiten brachten, blijkt dat vooral Alicante - de provincie van de Costa Blanca - populair is bij de Belg. Bijna de helft (45,7 procent) van de Belgische aankopen van 2020 ligt in Alicante. De provincie waar de Costa del Sol toe behoort, Malaga, komt op de tweede plaats, met ongeveer een kwart van de aankopen (19,3 procent). Murcia, de provincie waar de Costa Calida ligt, vervolledigt de top drie (7,1 procent).De Belg is overigens beduidend meer overtuigd van nieuwbouwwoningen dan van bestaande panden. Bij één op de drie woningen die de Belgen in Spanje kopen, gaat het om nieuwbouw. Bij andere buitenlanders is dit gemiddeld maar één op de vijf.
Pas na 15 jaar terug verkopen
Gemiddeld houden buitenlandse kopers hun Spaanse casa zo’n 15 jaar en 9 maanden lang in bezit. De tweedeverblijvers zien hun aankoop dus duidelijk niet als een tijdelijke vakantiewoning om snel weer te verkopen. Voor de Belgen is dat niet anders, ziet Azull. Vandaar dat ze ook niet meer voor kleine panden kiezen. Maar liefst 37 procent van de Belgische aankopen heeft namelijk een oppervlakte van meer dan 100 vierkante meter - wat naar Spaanse normen zeer groot is.De Spaanse vastgoedprijzen bleven vorig jaar alvast sterk overeind. Meer nog: ze stegen zelfs met 2,2 procent. Die stijging is vanzelfsprekend wel wat minder sterk dan een jaar eerder (7,2 procent), maar veel beter dan de verwachtingen tijdens het begin van de pandemie.