Goede ervaringen worden in Nederland opgedaan met het plaatsen van gloednieuwe lichtgewicht buitengevels tegen bestaande gebouwen zoals woningen en kantoren. De geventileerde aanbouwgevels kunnen rondom worden geplaatst zonder dat het gebouwfundament verzwaard behoeft te worden. Dat maakt deze gevels populair als nieuwe ‘schil’ voor bestaande woningen. De meest gekozen oplossing voor deze renovatietoepassing is een vinding van vier sterke merken uit de bouw. De vinding is bekend onder de naam Isofinish.
Isofinish met zink
De Isofinish-methodiek bestaat uit het aanbrengen van ultra dunne PIR isolatieplaten van Recticel Insulation, daartegen een houten draagconstructie, alles met behulp van regelbare gevelschroeven, plus het plaatsen van de nieuwe bekleding (gevelplaten, leien of sidings). Tussen isolatie en afwerking is een ventilerende spouw aanwezig. Dit jaar is in Nederland voor het eerst een woning afgewerkt met een zinken bekleding, en wel met horizontale, overlappende panelen. De oplevering van het renovatiewerk is dit voorjaar 2013. Het gaat om een vrijstaande villa aan het Veerse Meer in Kortgene (Zeeland). Het idee voor de toepassing van zink kwam overwaaien uit België. De eigenaar van de woning is een Vlaming, de uitvoerend architect ook.
Geen kapitaalvernietiging
Die architect, Toon Saldien (62) uit Boechout bij Antwerpen, noemt als voornaamste pre van het Isofinish-aanbod dat de bestaande fundering van de villa niet aangepast behoefde te worden. “Anders was het voor de opdrachtgever een zeer duur project geworden. Nu heeft hij voor relatief weinig geld een compleet nieuwe opperhuid om zijn woning gekregen”.
Saldien legt uit, dat de grote vakantievilla aan het Veerse Meer dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het is deels opgetrokken als houtskeletbouw, deels als massiefbouw. “De eigenaar was zeer tevreden over het gebouw, maar hij vond dat zich gaandeweg te veel mankementen gingen voordoen in de schil, zoals verweerd hout, rotvorming en schimmel. Er is overwogen om de woning af te breken en te herbouwen, maar dat zou uitdraaien op een enorme kapitaalvernietiging. Daarom is er uiteindelijk voor gekozen om rondom een geheel nieuwe buitenschil op te hangen aan de ruwe structuur van het gebouw. Dat idee heb ik ooit opgedaan op de Batibouw in Brussel. In België was Isofinish eerder bekend dan in Nederland”.
Gevelrenovatie oplossing
De bedrijven die Isofinish gezamenlijk hebben ontwikkeld als gevelrenovatieoplossing zijn van Nederlandse en Belgische origine. Recticel levert de Powerwall-isolatieplaten en Borgh de regelbare gevelschroeven. Deceuninck en Eternit leveren de gevelbekleding (hierbij zijn vele afwerkingen mogelijk al naar gelang de wens van de opdrachtgever). In Kortgene werd zink van de Belgische Isofinish-partner Vmzinc toegepast. De oppervlakte van de buitenmuren is in totaal 270 vierkante meter.
Volgens architect Saldien zijn de afstandhouders op de schroeven de sleutel van het systeem. “Zij zorgen ervoor, dat ondanks een mogelijk onregelmatige ondergrond de aanbouwgevel toch als een nieuwe huid strak om de woning heen aangebracht kan worden kan worden”.
“Het concept kent veel duurzame aspecten. De gevels worden onderhoudsvriendelijker. En de doorgaande isolatie zorgt voor zeker 25 procent besparing op de stookkosten. Recticel berekende de Rc-waarde voor dit project op op 5,8 m2 K/W”, ruim boven de huidige eis van 3,5 m2 K/W.
Inzet gekwalificeerde vakmensen
Wèl maakt Saldien het voorbehoud, dat Isofinish de inzet vereist van zeer gekwalificeerde vakmensen. “Het Isofinish-concept is gebaseerd op bestaande technieken. Er zijn dus ook gekwalificeerde vakmensen nodig. Met de presentatie van Isofinish op de Nederlandse markt zijn de vier ‘sterke merken’ nieuwe wegen ingeslagen op het terrein van de gevelrenovatie voor woningen en bedrijfsgebouwen. De toegepaste bouwmaterialen zijn weliswaar niet nieuw, maar het gekozen concept is dat wèl. Ik heb deze vorm van gevelvernieuwing in Nederland nog niet gezien”.
Rob Wesel, technical engineer van Recticel Insulation: “voor de villa in Kortgene leverden wij de ultradunne isolatieplaat Powerwall, die is uitgerust met een uniek tand-engroef- kliksysteem. Dat maakt het risico van energielekken vrijwel nihil. Voor het project in Kortgene werden zelfs twee lagen Powerwall (van elk 6 cm) dik aangebracht. De isolatieplaat is volledig waterdicht. Daardoor kan hij zonder extra folie tot op maaiveldniveau worden aangebracht”.
Isolatie
Vakantievilla kreeg rondom compleet nieuwe tweede gevelhuid
- Bron: Recticel Insulation
- 25 april 2013
Meer over Isolatie
Je dak als de stille held van je huis
9 december 2024Een slimme upgrade voor je huis met HR++ glas
6 november 2024Gevelisolatie: besparing, comfort en milieuvriendelijkheid
6 november 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam