Vastgoed

Van den Bossche gaat over de schreef

De Vereniging van Limburgse Vastgoedmakelaars stapt naar de rechter. Voorzitter Luc Machon neemt de beschuldigingen van minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche over onwettige praktijken in de vastgoedsector niet.

"Er is sprake van ernstige imagobeschadiging. Wij zijn de eerste om te verdedigen dat wij de consument moeten respecteren", aldus Machon.

"We kunnen het hier niet bij laten en stappen dus naar de rechter".

Ook Jan Jassogne en Pol Dewaele, beiden lid van de Belgische Vereniging van Vastgoedmakelaars, zijn het grondig oneens met de doorlichting.

Ze erkennen dat er hier en daar makelaars zijn die in de fout gaan, maar "het is de minister zelf, die met een veralgemening en een verdachtmaking van de hele sector, over de schreef gaat", zegt Jassogne.

"Uit de doorlichting besluiten dat vier op de vijf makelaars de wet overtreden, is niet deontologisch", aldus nog Jassogne.

"Vier op de vijf makelaars overtreden de wet"

Uit een grootschalig onderzoek van de consumenteninspectie blijkt dat veel vastgoedmakelaars de wet op de handelspraktijken overtreden.

"Uit de doorlichting blijkt dat vier op de vijf makelaars grof over de schreef gaan. Dergelijke wanpraktijken kunnen we niet toelaten", klinkt het bij minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (SP.A).

Het gaat onder meer om te hoge prijzen die de makelaars aanrekenen, of om makelaars die toch het volledige commissieloon aanrekenen ook al heeft de eigenaar intussen zelf zijn eigendom verkocht.

De makelaars die de wet overtreden, hebben een waarschuwing gekregen. Als blijkt dat ze bij een nieuwe controle opnieuw in de fout gaan, komen er gerechtelijke stappen, of zal de gerechtelijke administratie boetes opleggen.